66 %
N
8.5 km/h
76 %
SW
12.2 km/h
56 %
SW
0 km/h
SE
4.3 km/h
80 %
NW
9.7 km/h
13 %
NW
2.1 km/h

Τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ σχολιάζουν στο Κανάλι 6 ο Ζ.Τζιάρας και ο Κ.Αδαμίδης

Που στοχεύει η Τουρκία με τις κινήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ  

Η Τουρκία με τις προκλητικές της ενέργειες έχει ως στόχο να αποκτήσει ισχύ στην Ανατολική Μεσόγειο και να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου. Αυτό δήλωσε στο πλαίσιο της εκπομπής "Ελεύθερα και ωραία" με τον Γιώργο Παυλίδη, ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρας. Όπως είπε, παράλληλα θέλει να αποκτήσει λόγο και ρόλο που να είναι ρυθμιστικός.

Από την πλευρά του ο καθηγητής διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου  Κωσταντίνος Αδαμίδης τόνισε ότι η Τουρκία έχει ως απώτερο σκοπό τη δημιουργία γκρίζων ζωνών, ενώ επιδιώκει να γίνει πυρήνας στην περιοχή και για αυτό ακριβώς το λόγο χρησιμοποιεί τη διπλωματία.

Υπάρχει ενδεχόμενο για θερμό επεισόδιο στην περιοχή 

Αναφορικά με τον κίνδυνο πρόκλησης θερμού επεισοδίου, τόσο ο Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου, Κωσταντίνος Αδαμίδης, όσο και ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρας είπαν ότι είναι ένα απομακρυσμένο ενδεχόμενο εάν η κυπριακή Δημοκρατία δεν αντιδράσει.

Εξάλλου όπως είπαν το πολιτικό κόστος που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία με μια τέτοια ενέργεια, χωρίς την αντίδραση της ΚΔ θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πηγή Φωτογραφίας: Kathimerini