32 %
NW
9.7 km/h
28 %
S
12.4 km/h
31 %
S
8.5 km/h
N
13.2 km/h
255 %
W
9 km/h
45 %
NW
9.5 km/h

Ο ΥΠΕΞ στο ΚΑΝΑΛΙ 6 και στην εκπομπή "Ελεύθερα κι Ωραία" (ΗΧΗΤΙΚΑ)

Κρίσιμη χαρακτήρισε την αποστολή της νέας ειδικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το κυπριακό, Τζέιν Χολ Λούτ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ήταν φιλοξενούμενος στην εκπομπή του σταθμού μας «Ελεύθερα και Ωραία» με τον Γιώργο Παυλίδη, επιβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται στην Κύπρο η κυρία Λούτ στις 23 Ιουλίου, όπου θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δυο ηγέτες.

Ο Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι μετά την Κύπρο, η κυρία Λούτ θα επισκεφθεί την Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βρετανία και τις Βρυξέλλες και αρχές Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμη να δώσει σχετική έκθεση στον Γενικό Γραμματέα, για τις προθέσεις όλων των πλευρών στο κυπριακό.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ακόμη, ότι υπάρχει έντονο προσωπικό ενδιαφέρον του Αντόνιο Γκουτέρες για τις εξελίξεις στο κυπριακό. Τέλος, είπε ότι θα πρέπει εντός του τελευταίου τριμήνου του 2018, να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το κυπριακό, από το σημείο που έμειναν στο Κραν Μοντάνα.

«Καθοριστικό το 2018 σε ότι αφορά τις ενεργειακές εξελίξεις»

Καθοριστικό θα είναι το 2018 σε σχέση με τις ενεργειακές εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και στην περιοχή της Μεσογείου, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ακόμη, σε ότι αφορά στα ενεργειακά, ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη οι τελικές συζητήσεις, για κατάληξη των συζητήσεων με την Αίγυπτο στο θέμα που αφορά τη μεταφορά φυσικού αερίου προς τα τερματικά στην Αίγυπτο. Είναι κάτι, πρόσθεσε, που αφορά άμεσα και την ΕΕ και σημείωσε ότι θα πρόκειται για πολύ σημαντική εξέλιξη. 
«Αναμένω πολύ σύντομα συγκεκριμένη κατάληξη σ’ αυτό το θέμα», σημείωσε.

Υπάρχουν οι συζητήσεις με το Ισραήλ, σημείωσε, ενώ μετά και από πρόσφατη συνάντηση των Γενικών Διευθυντών των Υουργείων Ενέργειας Ελλάδας – Κύπρου -Ισραήλ - Ιταλίας, «έχουμε προχωρήσει ακόμα περισσότερο στην υπογραφή μιας συμφωνίας που θα μεταφέρει φυσικό αέριο προς την Ευρώπη». 

Υπάρχει, σημείωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πέραν των δύο προγραμματισμένων γεωτρήσεων της Exxon Mobil, ενδιαφέρον από εταιρείες για συγκεκριμένα τεμάχια. Η Κυπριακή Δημοκρατία προβαίνει στις δικές της ενέργειες, ώστε να μην παραβιαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης από την Τουρκία και πρόσθεσε ότι οι ενέργειες αυτές έφεραν αποτελέσματα.

Ο κύριος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν υπήρξε ενδιαφέρον από Ρωσικές εταιρίες κολοσσούς για τα τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ, είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία τους ενημέρωσε σχετικά, ωστόσο δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία έχει ασκήσει πιέσεις προς διάφορες χώρες για να μην εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τεμάχια της Κυπριακής ΑΟΖ.

Τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου - Αρμενίας

Ο Υπουργός Εξωτερικών γνωστοποίησε ακόμα ότι μετά από πρόσκληση του Αρμένιου Υπουργού Εξωτερικών, θα πραγματοποιηθεί εντός του φθινοπώρου τριμερής συνάντηση μεταξύ Ελλάδας Κύπρου - Αρμενίας.

Η συνάντηση, η οποία είναι η πρώτη που θα γίνει μεταξύ των χωρών, έχει ως σκοπό να συζητηθούν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, όπως ανέφερε, είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 7 Μαΐου 2018, ωστόσο ακυρώθηκε λόγω της παραίτησης του Προέδρου της Αρμενίας.

Πολύ σημαντική η συνάντηση Τραμπ - Πούτιν

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών τη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλτ Τραμπ με το Ρώσσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς θα ακολουθήσει της συνόδου του ΝΑΤΟ, όπου θα συζητηθούν σημαντικά θέματα που αφορούν το μέλλον της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Σημείωσε ακόμα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα παρακολουθεί πολύ στενά ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της συνάντησης. Ανέφερε επίσης ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ταυτίζεται με τα συμφέροντα τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ερώτηση ακροατή του σταθμού μας, σχετικά με την επιρροή Ρώσων επενδυτών στις κυπριακές τράπεζες και το ενδεχόμενο αντίδρασης από το Ρωσικό κεφάλαιο, για τυχόν κλείσιμο ρωσικών λογαριασμών χωρίς ουσιαστικό λόγο, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε: «Έχουμε εξαιρετικές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία, πέρσι είχαμε 730 χιλ. Ρώσους επισκέπτες». 

Σημείωσε ότι το θέμα των λογαριασμών τυγχάνει χειρισμού από την Κεντρική Τράπεζα, ενώ απέρριψε τα περί ξεπλύματος βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πολύ πιο ψηλά στους σχετικούς δείκτες στην ΕΕ.