32 %
N
11.6 km/h
31 %
SW
19 km/h
34 %
S
10.9 km/h
NW
11.6 km/h
255 %
W
10 km/h
49 %
SW
6.4 km/h

Καταδίκη Τουρκίας από ΕΛΚ και Ζόζεφ Ντόουλ

Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που συνεδρίασαν σήμερα στις Βρυξέλλες, "καταδίκασαν τις τρέχουσες προκλήσεις της Τουρκίας κατά της κυριαρχίας της Κύπρου", σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε το ΕΛΚ.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "οι ηγέτες του ΕΛΚ ζήτησαν επίσης άμεση αποσυμφόρηση της κατάστασης για τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή".
 
Ο Πρόεδρος του ΕΛΚ Ζόζεφ Ντόουλ δήλωσε εκ μέρους του κόμματος πως "είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να προωθεί εσκεμμένα τις συγκρούσεις και να αυξάνει τις εντάσεις εναντίον της Κύπρου".
 
"Οι ηγέτες του ΕΛΚ εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για τις συνεχείς επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα για τις κλιμακούμενες παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου στα χωρικά ύδατα της και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη", αναφέρει η δήλωση του Προέδρου του ΕΛΚ.
 
"Η συμπεριφορά αυτή", αναφέρει ο Ζόζεφ Ντόουλ εκ μέρους των μελών το ΕΛΚ, "αποσταθεροποιεί την ασφάλεια στην περιοχή και αντιφάσκει με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας να σέβονται τις σχέσεις καλής γειτονίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ".
 
"Η ασφάλεια στη Μεσόγειο", συνεχίζει ο Πρόεδρος του ΕΛΚ, "δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο".
 
"Καλούμε την Τουρκία να αποφύγει αμέσως κάθε μελλοντική επιθετικότητα και να σεβαστεί την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου", αναφέρει η δήλωση του Ζ.Ντόουλ.
 
"Η Τουρκία πρέπει επίσης να ξεκινήσει διάλογο με την Ελλάδα για να επιτρέψει την άμεση απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτών που συνελήφθησαν την 1η Μαρτίου", τονίζει ο Πρόεδρος.
 
"Το ΕΛΚ εκφράζει την αλληλεγγύη του και δεσμεύεται ως προς την υποστήριξή του τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, ενόψει των αυξανόμενων επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας που θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο", σημειώνει.
 
"Η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στη Βάρνα, υπό τη βουλγαρική προεδρία της ΕΕ, αποτελεί ευκαιρία για την Τουρκία να ξεπεράσει το σημερινό αδιέξοδο και να βελτιώσει τις σχέσεις με τις χώρες της περιοχής", καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΛΚ.