66 %
N
0 km/h
SE
2.4 km/h
82 %
N
0.6 km/h
S
3.9 km/h
79 %
E
1.6 km/h
100 %
NW
6.8 km/h

Οξύνεται το πρόβλημα της ρύπανσης στους υδατοφράκτες ενώ οι αρμόδιοι ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλο

Σε μπαλάκι ευθυνών έχει μετατραπεί η υποχρέωση για καθαριότητα των φραγμάτων την ώρα που όλο και περισσότεροι ασυνείδητοι πετούν σκουπίδια κάθε είδους, γύρω από τα φράγματα και εντός των υδάτων. 

Ακροατής του Σταθμού μας κατήγγειλε στο Κανάλι 6 και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Μικρόφωνο στον Πολίτη» ότι υπάρχουν ακαθαρσίες στο φράγμα της Ευρέτου στην Πάφο καθώς και σε άλλα φράγματα που δημιουργούνται από ψαράδες. Εικόνες από σκουπίδια, καναπέδες, κρεβάτια και φαγώσιμα, καταγράφηκαν και στο φράγμα του Κούρη.

Απευθυνθήκαμε για το θέμα στον Διευθυντή του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, Χαράλαμπο Χατζηπάκκο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολλά φράγματα στην Κύπρο. 

Υπέδειξε ωστόσο, ότι την κατά νόμο ευθύνη για την καθαριότητα των φραγμάτων την έχουν οι τοπικές αρχές, σημειώνοντας ότι υπάρχει και σχετική γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα. Δεν μπορούν οι λειτουργοί του Τμήματος, τόνισε να καθαρίζουν όλα τα φράγματα της Κύπρου. 

Οι Τοπικές Αρχές ρίχνουν την ευθύνη στο Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, κατηγορώντας το για ανευθυνότητα. Στον Σταθμό μας μίλησε για το πρόβλημα στο φράγμα του Κούρη ο κοινοτάρχης Άλασσας, Αιμύλιος Τοφαλλής. 

Ανέφερε ότι το φράγμα έχει καθαριστεί αρκετές φορές από την κοινότητα και από εθελοντές. Πρόσθεσε ότι το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων είναι ανεύθυνο αφού του έχει αποστείλει επιστολή για να συνδράμει στην καθαριότητα του φράγματος του Κούρη, λαμβάνοντας την απάντηση ότι δεν υπάρχει διαθέσιμο κονδύλι. 

Μιλώντας στο Κανάλι 6 ο βουλευτής των Οικολόγων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, υπέδειξε ότι το πρόβλημα με τις ακαθαρσίες στα φράγματα έχει ενταθεί τα τελευταία.

Ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ελέγχου όσων πετούν απόβλητα στα φράγματα αλλά και σύντομη διαχείριση των αποβλήτων που πετούν ασυνείδητοι στη φύση.