66 %
N
0 km/h
SE
2.4 km/h
82 %
N
0.6 km/h
S
3.9 km/h
79 %
E
1.6 km/h
100 %
NW
6.8 km/h

Μηχανισμό για έλεγχο της παρασκευής χαλουμιού στα κατεχόμενα αναζητεί η ΚΔ

Στόχος να αντιμετωπιστεί η πολιτική διάσταση της κατοχύρωσης του ως ΠΠΟΠ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Φαύλος κύκλος παραμένει η κατοχύρωση του χαλουμιού ως Προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση.  Το θέμα εξετάστηκε σε κοινή συνεδρία των Επιτροπών Γεωργίας και Εμπορίου, όπου διαφάνηκε ότι η παραγωγή και η εμπορίου του χαλουμιού από τα κατεχόμενα, αποτελεί το βασικό εμπόδιο για κατοχύρωση του.

Ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, μιλώντας για την πολιτική πτυχή του θέματος γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση αναζητεί ένα νομότυπο και έγκυρο μηχανισμό, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για έλεγχο της ασφάλειας και της υγιεινής στην εμπορία χαλουμιών, που παράγονται στα κατεχόμενα. Το εγχείρημα αυτό ανέφερε, γίνεται χωρίς να τίθεται θέμα υπόσκαψης της Κυπριακής Δημοκρατίας ή της φήμης του χαλουμιού διεθνώς.

Η προσπάθεια είναι συνεχής και αν αποτύχει η σημερινή διαδικασία, το Υπουργείο έχει και σχέδιο Β και σχέδιο Γ, πρόσθεσε. Ο Κώστας Καδής, διευκρίνισε ότι δεν μελετάται το ενδεχόμενο απόσυρσης του φακέλου του χαλουμιού, γιατί υπάρχουν πολύ περισσότεροι κίνδυνοι. 

100 δικαστικές υποθέσεις κατά εταιρειών που καταπατούν το όνομα "χαλούμι"

Ο Υπουργός Εμπορίου, Γιώργος Λακκοτρύπης, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 100 δικαστικές υποθέσεις κατά εταιριών σε όλη την Ευρώπη, οι οποίες καταπατούν το όνομα του χαλουμιού. Ανάμεσα τους και το "Μπάρμπεκιου-Λούμι". Οι εξαγωγές το 2018 ανήλθαν στα 194 εκ. ευρώ, ενώ το 2019 μέχρι τον Ιούλιο οι εξαγωγές έφθασαν τα 136 εκ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 25%. Ο κύριος Λακκοτρύπης, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσουν έλεγχοι για την χρήση γαλακτόσκονης στους τόπους παραγωγής δηλαδή στα τυροκομεία.

Στον φάκελο του χαλουμιού, ο οποίος κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προβλέπεται ότι μέχρι το 2024 θα πρέπει το αιγοπρόβειο γάλα, να φθάνει στο 51% και το υπόλοιπο να είναι αγελαδινό. Σήμερα το ποσοστό είναι 80% αγελαδινό και το 20% αιγοπρόβειο.

Εκπρόσωποι γεωργικών οργανώσεων κατήγγειλαν ότι η Γαλλία από φέτος εξάγει τυρί με το όνομα χαλούμι στις αραβικές χώρες. Γίνεται ανέφεραν, εισαγωγή λευκού τυριού από την Βουλγαρία, το οποίο χρησιμοποιείται από φούρνους στις χαλουμωτές και εστιατόρια πωλείται ως χαλούμι.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Άντρος Καυκαλλίας, κατήγγειλε ότι η Κύπρος μετρά την μία ήττα μετά την άλλη στο θέμα της εμπορικής κατοχύρωσης. Η κυβέρνηση φαίνεται να μην αντέχει τις πιέσεις, ενώ φαίνεται όπως είπε ότι επέτρεψε την πολιτικοποίηση του ζητήματος με αποτέλεσμα να αυτοπαγιδευτεί.