Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
00:00 - 01:00
Μαρία Μαρκοπούλου
01:00 - 03:00
Ηρακλής Ευστρατιάδης
03:00 - 05:00
Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
05:00 - 06:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
06:00 - 06:10
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Νίτσα Παύλου - Χάρης Παναγιώτου
06:10 - 07:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
07:00 - 07:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Νίτσα Παύλου - Χάρης Παναγιώτου
07:05 - 08:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
08:00 - 08:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Χάρης Παναγιώτου - Νίτσα Παύλου
08:05 - 08:30
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Νίτσα Παύλου - Χάρης Παναγιώτου
08:30 - 09:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
09:00 - 09:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Νίτσα Παύλου - Χάρης Παναγιώτου
09:05 - 10:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
10:00 - 10:10
Έλενα Χειλέτη
10:10 - 11:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
11:00 - 11:05
Έλενα Χειλέτη
11:05 - 12:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
12:00 - 12:05
Χαρά Γεωργιάδη
12:05 - 13:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
13:00 - 13:30
Πόλυς Χαραλάμπους - Κωνσταντίνος Νικολάου
13:30 - 15:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα Deutsche Welle
15:00 - 15:10
Πανίκος Καρπέττας
15:10 - 16:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
16:00 - 16:05
Πανίκος Καρπέττας
16:05 - 17:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
17:00 - 17:10
Πανίκος Καρπέττας
17:10 - 18:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
18:00 - 18:05
Γεωργία Αντωνιάδου
18:10 - 19:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
19:00 - 19:10
Φάνης Κρίγκος
19:10 - 21:00
Σώσης Θεοδοσίου
21:00 - 00:00
38 %
S
3.5 km/h
53 %
SE
3.4 km/h
25 %
SW
0 km/h
S
6.4 km/h
40 %
E
6.8 km/h
30 %
N
1.4 km/h

ΚΕ. -Προσπάθεια για επανέναρξη συνομιλιών και τερματισμό προκλήσεων.

Προσπάθεια για επανέναρξη διαπραγματεύσεων θα γίνει στην άτυπη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, που αναμένεται πριν από τα μέσα Αυγούστου, ενώ θα γίνει παράλληλη προσπάθεια να τερματιστούν οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του ετήσιου εθνικού μνημοσύνου των ηρώων της κοινότητας Αγίου Ιωάννη Πιτσιλιάς.
Απαντώντας στο κατά πόσο υπάρχει κάτι συγκεκριμένο σε σχέση με τη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη και του Μουσταφά Ακιντζί, είπε πως "έχει γίνει συνεννόηση με την πλευρά του κ. Ακιντζί και γι αυτό είναι που ανακοινώνεται ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου, πριν από το μέσο του μήνα, θα γίνει αυτή η άτυπη συνάντηση του Προέδρου με τον Τ/κ ηγέτη".
Η επιθυμία του Προέδρου, συνέχισε, " είναι να μπορέσουν να συζητήσουν ελεύθερα, να διεξέλθουν όλα τα θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να φτάσουμε σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων", ανέφερε και πρόσθεσε πως αυτό πρέπει να γίνει "μέσα σε κατάλληλο κλίμα, χωρίς προκλήσεις ή παράνομες επεμβάσεις της Τουρκίας".
"Αφού ξεκινήσουμε από το σημείο στο οποίο είχαμε φτάσει στο Κραν Μοντανά και με δεδομένη τη βοήθεια που μπορεί να δώσει το πλαίσιο Γκουτέρες, με αναφορά και στις έξι παραμέτρους, στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων και με την ισχύ των αρχών και κανόνων της ΕΕ, να φτάσουμε σε μια περιεκτική συνολική συμφωνία που βεβαίως θα λάβει υπόψη και το ζήτημα της Ασφάλειας", συμπλήρωσε.
Σε ερώτηση αν στη συνάντηση θα είναι παρούσα και η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Τζέιν Χολ Λουτ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει και υπέδειξε ότι "σημασία έχει ότι υπάρχει βούληση".
Τόσο καιρό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε κατ΄επανάληψη απευθύνει εκκλήσεις, είπε και σημείωσε πως, αυτή τη στιγμή υπάρχει βούληση από την τουρκοκυπριακή πλευρά " και ελπίζουμε η συνάντηση να περιστραφεί γύρω από τα πραγματικά ζητήματα του Κυπριακού, χωρίς προσπάθεια να αναμιχθούν άλλα θέματα που μπορεί να είναι παράγοντας κωλυσιεργίας ή αντιπερισπασμού".
Ερωτηθείς αν είναι προϋπόθεση για την πλευρά μας να αρχίσουν οι συνομιλίες χωρίς να υπάρχουν παράνομες ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ από πλευράς Τουρκίας, ανέφερε ότι είναι η κοινή λογική, σε όλες τις διαπραγματεύσεις που υπάρχουν στον κόσμο και πως "σε καμία περίπτωση δεν γίνεται διαπραγμάτευση με τη μια πλευρά να προκαλεί, να καταπατά δικαιώματα και να δημιουργεί ένταση".
Κληθείς να αναφέρει αν η προϋπόθεση αυτή αφορά την άτυπη συνάντηση των δυο ηγετών ή την επανέναρξη συνομιλιών, ο κ. Προδρόμου είπε ότι "οι διαπραγματεύσεις που πρέπει να είναι ουσιαστικές απαιτούν το κατάλληλο κλίμα. Στην άτυπη συνάντηση θα γίνει προσπάθεια να συμφωνηθεί επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και, βεβαίως, στην παράλληλη προσπάθεια να τερματιστούν αυτές οι προκλητικές ενέργειες".
Σε σχέση με τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκικής Κυβέρνησης, ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από το σημείο όπου είχαν φτάσει, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι δηλώσεις και σχόλια ακούγονται συνεχώς από διάφορες κατευθύνσεις.
"Σημασία έχει ότι η έκκληση του ΓΓ του ΟΗΕ, μετά την πρωτοβουλία που εξεδήλωσε, σίγουρα αναφέρεται, όπως και στις εκθέσεις του γίνεται αναφορά, στο προηγούμενο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά", συμπλήρωσε.
Πρόσθεσε δε ότι "αν αυτή είναι η επιδίωξη της τουρκικής πλευράς, το βέβαιο είναι ότι η δική μας επιδίωξη είναι οι διαπραγματεύσεις να ξεκινήσουν από εκεί που είχαν φτάσει, για να αξιοποιηθεί η πρόοδος που έγινε και να μην ξεκινήσουμε ξανά από την αρχή, αλλά και για να αποφευχθούν απόπειρες που ακούγονται να γίνονται για να εκτραπεί η διαπραγμάτευση από το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών".
Στο σχόλιο του Τούρκου Αντιπροέδρου ότι αυτή είναι μια σοβαρή ευκαιρία για το Κυπριακό, ο Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε πως, όλο αυτό το διάστημα που μεσολάβησε από το Κράν Μοντανά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καταβάλει αμείωτες προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
"Η πλευρά που είχε επικαλεστεί, είτε τις ευρωεκλογές, είτε το Brexit, για να κωλυσιεργήσει, δεν ήταν η ελληνική κυπριακή πλευρά", είπε και ανέφερε πως, αυτή τη στιγμή σημασία έχει ότι γίνεται αντιληπτό," και ελπίζουμε να έχουμε και τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας και του Συμβουλίου Ασφαλείας", ότι πρέπει να ξεκινήσει ξανά η διαπραγμάτευση, με δεδομένο και το πλαίσιο Γκουτέρες με τις έξι παραμέτρους.
Σε σχέση με τις επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, για κατάρρευση της εξωτερικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι "ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του. Σημασία έχει ότι η Κύπρος σήμερα μπορεί να στηρίζεται στην ΕΕ".
" Παρά τις περιπέτειες του 2012-2013 δεν ακούσαμε τις σειρήνες που έλεγαν ότι μπορούσαμε να φύγουμε από την ΕΕ και ως μέλος της ΕΕ, η Κύπρος μπορεί να έχει στήριξη από τα 27 ευρωπαϊκά κράτη", είπε και συμπλήρωσε "σχολιασμός γίνεται για τα μέτρα και τη στήριξη που δίδεται στην Κυπριακή Δημοκρατία, όμως, αυτή η στήριξη δεν ήταν ποτέ δεδομένη για την Κύπρο, έχει κερδηθεί με τη συνδρομή και της Ελλάδας, μέσα από μεγάλες προσπάθειες και, βεβαίως, δεν είναι καθόλου το τέλος του δρόμου".
Επίσης, υπέδειξε, βλέπουμε και μεγάλες δυνάμεις να υποστηρίζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, με πολύ συγκεκριμένη θέση απέναντι στην Τουρκία, ενώ πρόσθεσε ότι "ο καθένας είναι πάντοτε ελεύθερος να έχει τις κρίσεις και τις απόψεις του".
"Αυτήν την ώρα και με δεδομένη τη φύση της απειλής, την απόπειρα που κάνει η Τουρκία, είτε για να σφετεριστεί τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, είτε να ακυρώσει το ενεργειακό πρόγραμμα, είτε ακόμα και να δυσχεράνει την επίλυση του Κυπριακού, παρεμβάλλοντας στο ενεργειακό ζήτημα, προσμετρώντας το μέγεθος του κινδύνου που αντιμετωπίζουμε, η μόνη σοφή συνταγή θα ήταν η ενότητα και η συσπείρωση", συμπλήρωσε.
Είπε, επίσης, ότι το Συμβούλιο Αρχηγών έχει τοποθετηθεί απέναντι στις πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας και πως "θα πρέπει να συνεχίσουμε με κάθε σεβασμό στις όποιες επιμέρους πολιτικές απόψεις μπορεί να έχουν οι πολιτικές δυνάμεις".
Σε σχόλιο ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ κατηγορεί τον ΠτΔ ότι, είτε από ανικανότητα, είτε συνειδητά οδηγεί πιο κοντά στη διχοτόμηση και πως ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου Μενέντεζ - Ρούμπιο , απάντησε πως δεν πρόκειται να σχολιάσει άλλες πολιτικές θέσεις και ότι ο ΠτΔ είναι επικεντρωμένος στην επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.Τέλος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση των Βρυξελλών για το τουρκικό γεωτρύπανο Φατίχ και το γεγονός πως δεν βρέθηκε κοίτασμα, παρά τα όσα είχαν διαρρεύσει αρχικά από τις Βρυξέλλες.
"Δεν θα σχολιάσουμε το τι κάνει ή δεν κάνει η Τουρκία, στο πλαίσιο της παράνομης επέμβασης της. Οι ενέργειες αυτές έχουν κριθεί από την ΕΕ ως έκνομες και έχει σταλεί το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τις σταματήσει" είπε και σημείωσε πως "τα υπόλοιπα που ακούγονται δεν χρειάζεται να τα σχολιάσουμε".