91 %
N
0.8 km/h
98 %
SW
2.1 km/h
96 %
N
4.8 km/h
E
2.6 km/h
79 %
SW
10.3 km/h
100 %
NW
5 km/h

Ιστορική επίσκεψη στη Μυανμάρ του Επιτρόπου Στυλιανίδη

Την επίσκεψή του στη Μυανμάρ (πρώην Βιρμανία) ολοκλήρωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστος Στυλιανίδης.
 
Η επίσκεψή αποτελεί συνέχεια της συνάντησης που είχαν στις 2 Μαΐου στις Βρυξέλλες η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος Στυλιανίδης με τη δημοκρατικά εκλεγμένη ηγέτη της χώρας Άουγκ Σαν Σου Κύυ.
 
Σημειώνεται ότι η επίσκεψη Στυλιανίδη είναι η πρώτη που γίνεται από Ευρωπαίο Επίτροπο από το 2013 και από την ημέρα που η Σαν Σου Κύυ ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2016.
 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βιρμανία ο Κύπριος Επίτροπος επισκέφθηκε την περιοχή της βόρειας πολιτείας Ρακχάϊν. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Ευρωπαίος Επίτροπος βρέθηκε στην περιοχή αυτή για να αξιολογήσει επί του εδάφους τις ανάγκες και τα προβλήματα.
 
"Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει όσους έχουν ανάγκη στη Μυανμάρ. Η πρόσφατη βία στο βόρειο κρατίδιο Ρακχάϊν δημιούργησε πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου, είδα ότι τα ποσοστά υποσιτισμού έχουν επιδεινωθεί μετά την πρόσφατη κρίση. Οι αρχές αναπτύσσουν στρατηγική επισιτιστικής ασφάλειας και διατροφής για την περιοχή αυτή, αλλά εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε καλύτερη ανθρωπιστική πρόσβαση για να διευκολύνουμε την ταχεία και πλήρη ανταπόκριση των υπηρεσιών βοήθειας για την παροχή βοήθειας σε όλες τις πληγείσες κοινότητες. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υποστηριχθούν οι πολίτες της Ροχίνγια που έχουν υποστεί ακούσιο εκτοπισμό", δήλωσε ο Επίτροπος Στυλιανίδης.
 
Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι στη Μιανμάρ χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων σχεδόν 220 000 ανθρώπων που ζουν σε καθεστώς εκτοπισμού. Πάνω από 9 εκατομμύρια ευρώ από τη νέα χρηματοδότηση της ΕΕ θα παράσχουν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια στις κοινότητες που ζουν σε περιοχές που πλήττονται από συγκρούσεις, ενώ άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτήσουν δράσεις μείωσης κινδύνου καταστροφών για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές.
 
Από το 1994, η Κομισιόν έχει χορηγήσει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 229 εκατ. ευρώ στη Μυανμάρ.
 
Στις αρχές Οκτωβρίου του 2016, μια θανατηφόρα επίθεση σε τρία συνοριακά φυλάκια στο βόρειο κρατίδιο Rakhine πυροδότησαν στρατιωτικές επιχειρήσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την αναστολή των ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων στην περιοχή. Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 130.000 άνθρωποι που εξαρτώνται από την ενίσχυση παραμένουν χωρίς πολύ αναγκαία τακτική βοήθεια.
 
Στην περιοχή αυτή εκτιμάται ότι 800 χιλιάδες άνθρωποι στερούνται τα βασικά τους δικαιώματα και υπόκεινται σε περιορισμούς κυκλοφορίας με σοβαρό αντίκτυπο στη ζωή και την πρόσβαση τους σε βασικές υπηρεσίες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ