91 %
N
0.8 km/h
98 %
SW
2.1 km/h
96 %
N
4.8 km/h
E
2.6 km/h
79 %
SW
10.3 km/h
100 %
NW
5 km/h

Συνέντευξη Μέρκελ για τα 30 χρόνια της πτώσης του Τείχους

Συνέντευξη της Καγκελαρίου Μέρκελ, με αφορμή τα 30 χρόνια από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου δημοσιεύει η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung με τίτλο «Η Άγκελα Μέρκελ μιλά για την Ανατολική Γερμανία».

Η συνέντευξη επικεντρώνεται στην ακόμα και σήμερα περίπλοκη σχέση Δυτικής-Ανατολικής Γερμανίας, ενώ  γίνεται και αναφορά στην Ελλάδα.

Στην κατά καιρούς κατηγορία ότι εκπροσωπεί σε πολύ μικρό βαθμό τα συμφέροντα των Ανατολικογερμανών η Μέρκελ απαντά πως δεν την δέχεται και τονίζει ότι είναι η Καγκελάριος όλων των Γερμανών.

Στην ερώτηση αν την πονά το γεγονός ότι καμιά φορά δεν την υποδέχονται στην Ανατολική Γερμανία με φιλικά αισθήματα, και εάν αισθάνεται ότι οι άνθρωποι   είναι   αχάριστοι,   η   Καγκελάριος   δηλώνει:  «Όχι. Είναι κάτι που είμαι υποχρεωμένη να το αντιμετωπίσω. Και η ευγνωμοσύνη δεν υπάρχει στην πολιτική.Κατά τα λοιπά, πολλοί άνθρωποι με υποδέχονται φιλικά».

Αναφερόμενη στο τότε καθεστώς της Ανατολικής Γερμανίας,υπογραμμίζει  πως  «Είχα μάθει επί 35 χρόνια η επίσημη γνώμη γύρω μου να είναι διαφορετική από τη δική μου (..)Την άποψή μου την είχα μόνον εγώ ή ελάχιστοι άνθρωποι μαζί με εμένα.Και γι` αυτό δεν με συγκλονίζει, όταν οι άλλοι βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά».

Σε άλλο σημείο σημειώνει πως  «Πρέπει να έχω καταλάβει τα πράγματα, πριν να αποφασίσω. Πάντοτε προσπαθούσα να μην χρειαστεί κατά το δυνατόν να ανατρέψω πλήρως πολλές πολιτικές μου αποφάσεις».

Αυτό χρειάστηκε να το κάνει, σημειώνει η εφημερίδα, για παράδειγμα, στην περίπτωση   της   εγκατάλειψης   της   πυρηνικής   ενέργειας.  Στην   περίπτωση   της Ελλάδας και του Ευρώ, δεν γνώριζε από την πρώτη ημέρα τι να κάνει, ενώ όλοι της ασκούσαν πιέσεις ότι πρέπει να πει κάτι αμέσως.

 «Σε αυτές τις περιπτώσεις, επισημαίνει η Καγκελάριος,  είμαι υποχρεωμένη μεν να ξανασκεφτώ τα θέματα λίγο πιο γρήγορα,αλλά προτού να είμαι σίγουρη ότι μια απόφαση θα μπορεί να σταθεί και μετά από τρεις μέρες, δεν την εκστομίζω».

Πηγή: ΚΥΠΕ