40 %
W
8.4 km/h
39 %
NE
7.4 km/h
50 %
SE
7.9 km/h
SW
3.2 km/h
50 %
S
8 km/h
51 %
S
7.6 km/h

Χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ ως εταίρο δηλώνει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Επίσκεψη στη Γερμανία πραγματοποιεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με τον Γερμανό ομόλογό του Χάικο Μάας να δηλώνει «χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ ως εταίρο».

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης ZDF, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θέλει να πείσει τη Γερμανία για μεγαλύτερη εμπλοκή στις παγκόσμιες συγκρούσεις και επιδιώκει να ενισχύσει και τη διατλαντική συνεργασία.

Σε δηλώσεις του πριν την προγραμματισμένη συνάντηση των δύο υπουργών, ο Μάας μίλησε επαινετικά για τις ΗΠΑ κάνοντας λόγο για αξιόπιστο συνεργάτη. Τόνισε τη σημασία της εταιρικής σχέσης με τις ΗΠΑ, λέγοντας: «Τους χρειαζόμαστε και ως εταίρο, καθώς σε τελική ανάλυση μας συνδέουν οι αξίες της δημοκρατίας και της ελευθερίας».

Ο δυτικός κόσμος στο σύνολό του –είπε- θα συνεχίσει να βασίζεται στο ότι «εμείς μαζί με τις ΗΠΑ αναλαμβάνουμε την ευθύνη για αυτές τις αξίες παγκοσμίως».

«Δεν υπάρχει απολύτως καμία αμφιβολία ότι η Γερμανία αισθάνεται μεγάλη ευγνωμοσύνη για το τι έκαναν οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια του από αέρος ανεφοδιασμού του Βερολίνου το 1948-1949», ανέφερε. «Γνωρίζουμε ότι πρέπει να αναλάβουμε περισσότερη ευθύνη. Στις διεθνείς κρίσεις θα πρέπει να υπάρχει και η ευρωπαϊκή συνεισφορά. Μιλάμε για αυτό και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, κυρίως τη Γαλλία», πρόσθεσε ο Γερμανός ΥΠΕΞ. 

Ο Μάικ Πομπέο έφτασε στη Νυρεμβέργη την Τετάρτη το βράδυ. Πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του έγραψε στο Twitter πως η Γερμανία είναι «σημαντικός σύμμαχος και στενός συνεργάτης της δέσμευσής μας στην Ευρώπη και τον κόσμο. Προσβλέπω σε εποικοδομητικές συζητήσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί πολλά σημαντικά παγκόσμια ζητήματα».

Για την Παρασκευή είναι προγραμματισμένες συνομιλίες του Αμερικανού ΥΠΕΞ με την Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, την υπουργό Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ Καρενμπάουερ και τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.