66 %
N
0 km/h
85 %
S
7.4 km/h
62 %
SW
4.2 km/h
S
5.6 km/h
77 %
N
1 km/h
46 %
NW
6.1 km/h

Brexit: Σε εξέλιξη όλο το Σαββατοκύριακο οι «εντατικές τεχνικές διαπραγματεύσεις»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι «εντατικές τεχνικές διαπραγματεύσεις» για το Brexit, όπως έχουν ονομαστεί, σε μία ύστατη προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία έως τη σύνοδο κορυφής της 17ης Οκτωβρίου. Οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες, στις οποίες συμμετέχει μία μεγάλη ομάδα Βρετανών αξιωματούχων, αναμένεται να συνεχιστούν με τους ίδιους ταχείς ρυθμούς όλο το Σαββατοκύριακο.

Παραταύτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δίνει ελάχιστες πιθανότητες στη σύναψη μίας συμφωνίας. Η σύνοδος της επόμενης Πέμπτης και της Παρασκευής θεωρείται η τελευταία ευκαιρία για συντεταγμένο Brexit πριν από την εκπνοή της διορίας της 31ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Times» του Λονδίνου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει από το κοινοβούλιο να εγκρίνει ή να απορρίψει την όποια συμφωνία κλείσει για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε 24 ώρες από την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής.

Το εναλλακτικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση Τζόνσον για την αποφυγή των σκληρών συνόρων επικρίθηκε από τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ στις αρχές της εβδομάδας η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι συμφωνία δεν θα είναι ποτέ εφικτή, εάν η Βόρεια Ιρλανδία δεν παραμείνει στην τελωνειακή ένωση.

Έπειτα από τη συνάντηση ωστόσο, την Πέμπτη, του Τζόνσον με τον Ιρλανδό ομόλογό του Λίο Βαράντκαρ, οι διαπραγματεύσεις άρχισαν ξανά, καθώς αμφότεροι είδαν «ένα μονοπάτι προς τη συμφωνία».  

Πηγή: naftemporiki.gr