64 %
N
1.1 km/h
87 %
SE
3.7 km/h
55 %
SW
0 km/h
S
11.3 km/h
76 %
NE
3.5 km/h
50 %
NW
6.1 km/h

 Κομισιόν καλεί τη Γερμανία να θέσει τέρμα στους συνοριακούς ελέγχους

Η ιστοσελίδα της Βελτ με τίτλο «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί τη Γερμανία να θέσει τέλος στους συνοριακούς ελέγχους» έχει αναρτήσει προδημοσίευση άρθρου της κυριακάτικης έκδοσης της εφημερίδας, όπου σημειώνεται πως η Επιτροπή   επιθυμεί να εφαρμόζει στο μέλλον με μεγαλύτερη συνέπεια τη Συμφωνία Σένγκεν.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ αναμένει από έξι κράτη να καταργήσουν και πάλι τους ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα. Όπως αναφέρεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες ζητά από πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, να θέσουν τέλος το ταχύτερο δυνατόν στον έλεγχο των εσωτερικών συνόρων και να εγγυηθούν με αυτόν τον τρόπο την ελεύθερη κυκλοφορία στον χώρο Σένγκεν μετά από τέσσερα χρόνια. 

«Η ουσία του συστήματος Σένγκεν είναι ακριβώς η απουσία ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα», δήλωσε ο αρμόδιος     Επίτροπος για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Δημήτρης Αβραμόπουλος στην εφημερίδα Βελτ. «Κατανοώ ότι υπάρχουν ανησυχίες ως προς την ασφάλεια και την παράνομη μετανάστευση. Ωστόσο, αυτές οι ανησυχίες μπορούν να αντιμετωπιστούν και με εναλλακτικά μέτρα, στα οποία συγκαταλέγονται οι ενισχυμένοι αστυνομικοί έλεγχοι και η διασυνοριακή συνεργασία», δήλωσε ο αρμόδιος Επίτροπος.

Μόλις αυτή την εβδομάδα, η Δανία και η Αυστρία ανακοίνωσαν την παράταση των ελέγχων στα σύνορα με τη Γερμανία   και κατ’ επέκταση την Ουγγαρία και τη Σλοβενία. Η Δανία ανακοίνωσε μάλιστα ότι θα εισαγάγει στα μέσα Νοεμβρίου νέους ελέγχους στα σύνορα με την Σουηδία. Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Γερμανία παρέτεινε τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία για έξι επιπλέον μήνες, ενώ και η Γαλλία επιμένει στους ελέγχους. Οι χώρες αυτές –επισημαίνει το δημοσίευμα- εισήγαγαν τους συνοριακούς ελέγχους το 2015 ή στις αρχές του 2016 εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης και της τρομοκρατικής απειλής.  

Σύμφωνα με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, έξι χώρες Σένγκεν διεξάγουν σήμερα ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα (εκτός από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Δανία και τη Γαλλία, το ίδιο μέτρο έχουν λάβει η Νορβηγία και η Σουηδία). Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτηρίζει την ελευθερία της κυκλοφορίας εμπορευμάτων και προσώπων στον χώρο Σένγκεν ως   «ένα από τα μεγαλύτερα και πιο απτά επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης».

Ταυτόχρονα, καλεί τις ενδιαφερόμενες χώρες, τέσσερα  χρόνια μετά την εισαγωγή των ελέγχων, να το ξανασκεφτούν, λέγοντας πως «πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει χώρος Σένγκεν χωρίς μόνιμους συνοριακούς ελέγχους και ότι είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε πλήρη στήριξη στα κράτη-μέλη. Εάν, για οποιονδήποτε λόγο, το σύστημα  Σένγκεν καταρρεύσει ή έστω αποδυναμωθεί, αυτό θα είναι το τέλος της Ευρώπης, όπως την γνωρίζουμε σήμερα.

Πηγή: ΚΥΠΕ