66 %
N
0 km/h
85 %
S
7.4 km/h
62 %
SW
4.2 km/h
S
5.6 km/h
77 %
N
1 km/h
46 %
NW
6.1 km/h

Χονγκ Κονγκ: Διαμαρτυρίες, μολότοφ στο μετρό

Βόμβες μολότοφ έπεσαν σε σταθμό του μετρό στο Χονγκ Κονγκ, ενώ συνεχίζονται οι διαδηλώσεις ακτιβιστών που διαμαρτύρονται για τον αυξανόμενο έλεγχο του Πεκίνου.
Σοβαρές υλικές ζημιές, μετά την επίθεση με μολότοφ, υπέστη το Σάββατο ο σταθμός του μετρό Καουλούν Τονγκ, καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας υπέρ της δημοκρατίας.
Ευτυχώς, από την επίθεση με μολότοφ στο σταθμό του μετρό δεν υπήρξαν τραυματίες, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ. Την ώρα εκείνη, εκατοντάδες διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων νεαροί και με μάσκες στο πρόσωπο, πραγματοποιούσαν πορεία στο Καουλούν και κατευθύνονται σε συνοικία κοντά στο συγκεκριμένο σταθμό.
Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Χονγκ Κονγκ πολλοί σταθμοί του μετρό έχουν πυρποληθεί και έχουν υποστεί βανδαλισμούς, ενώ για μία εβδομάδα είχε μείνει κλειστό.
Για σήμερα Σάββατο, προγραμματίζονται αρκετές διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας, γεγονός που αποτυπώνει τη γενικευμένη οργή απέναντι στην κυβέρνηση, με τις κινητοποιήσεις να περιλαμβάνουν καθιστική διαμαρτυρία ηλικιωμένων, συγκέντρωση διαδηλωτών με μάσκες, διαμαρτυρία σε εμπορικό κέντρο και πορεία στους δρόμους κατά του νόμου για την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν ως αντίθεση στο νομοσχέδιο για την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, το οποίο έχει αποσυρθεί, αλλά γιγαντώθηκαν μέσα σε τέσσερις μήνες σε ένα κίνημα υπέρ της δημοκρατίας.
Οι διαδηλώσεις έχουν βυθίσει τη μητρόπολη στη χειρότερη κρίση της από τότε που επέστρεψε στον έλεγχο της Κίνας, το 1997, και αποτελούν τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, από τότε που ανήλθε στην εξουσία, το 2012.
Μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Γκριζομάλληδες Διαδηλωτές» σχεδιάζει 48ωρη καθιστική διαμαρτυρία στο κεντρικό κτίριο της Αστυνομίας από σήμερα.
«Καθώς μπορεί να μην είμαστε σε θέση να μαχόμαστε μαζί με τους νεαρούς διαδηλωτές στην πρώτη γραμμή ενάντια σε μια άδικη κυβέρνηση, στην κλιμάκωση της αστυνομικής βίας και τις συλλήψεις που γίνονται αδιακρίτως, θεωρούμε καθήκον μας να προστατεύσουμε τις βασικές αξίες του Χονγκ Κονγκ και να υπερασπιστούμε το μέλλον των νεότερων γενεών» ανέφερε σε ανακοίνωσή της.
Πριν από μία εβδομάδα οι Αρχές του Χονγκ Κονγκ επικαλέστηκαν ένα νόμο περί έκτακτης ανάγκης για να απαγορεύσουν την κάλυψη του προσώπου με μάσκα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.
Ωστόσο, εκατοντάδες άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαθητές και υπάλληλοι γραφείου, έχουν αψηφήσει την απαγόρευση και έχουν φορέσει μάσκες.
Μια ομάδα διαδηλωτών σχεδιάζει «πάρτι με μάσκες» για το Σάββατο το βράδυ.