65 %
N
7.7 km/h
46 %
SW
7.4 km/h
56 %
SW
6.1 km/h
W
5.8 km/h
79 %
W
12.7 km/h
60 %
NW
3.7 km/h

Τραμπ: Οι επιθέσεις στον Κόλπο του Ομάν φέρουν «την υπογραφή» του Ιράν

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν φέρουν «την υπογραφή» του Ιράν, επικαλούμενος ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

«Το Ιράν το έκανε αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο αμερικανικό δίκτυο Fox News. «Βλέπουμε το πλοίο, με μία νάρκη, που δεν εξερράγη και αυτό έχει την υπογραφή του Ιράν».

Ο Τραμπ απέρριψε το ενδεχόμενο ενός μακροχρόνιου κλεισίματος των Στενών του Χορμούζ από την Τεχεράνη.

Οι Ιρανοί «δεν θα κλείσουν (τα Στενά). Δεν θα τα κλείσουν, δεν θα τα κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και το γνωρίζουν αυτό. Αυτό τους έχει ειπωθεί με τον πλέον σθεναρό τρόπο» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ερωτηθείς πώς σχεδιάζει να απευθυνθεί προς το Ιράν και να σταματήσει τέτοιου είδους επεισόδια, ο Ρεπουμπλικανός απάντησε: «Θα δούμε».

Νωρίτερα, ο στρατός των ΗΠΑέδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο-ντουκουμέντο, στο οποίο φέρεται να εικονίζεται το πλήρωμα ιρανικού πλοίου να απομακρύνει κάτι που οι Αμερικανικοί χαρακτηρίζουν νάρκη από ένα από τα τάνκερ που δέχθηκαν επίθεση στη Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για τις επιθέσεις στο ιαπωνικό τάνκερ Kokura Courageous και το νορβηγικό Front Altair, τονίζοντας πως τα στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα.

Αργότερα, δόθηκε στη δημοσιότητα το βίντεο το οποίο δείχνει τους Ιρανούς ναύτες να απομακρύνουν κάτι από το Kokura Courageous.