65 %
N
7.7 km/h
46 %
SW
7.4 km/h
56 %
SW
6.1 km/h
W
5.8 km/h
79 %
W
12.7 km/h
60 %
NW
3.7 km/h

Οι Γερμανοί Χριστιανοδημοκράτες ασκούν κριτική στην Τουρκία για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία

Ο εκπρόσωπος της  κοινοβουλευτικής ομάδας της  Ένωσης Χριστονοδημοκρατών /Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) σε θέματα εξωτερικής πολιτικής στην ομοσπονδιακή Βουλή, Γιούργκεν Χάρντ, ασκεί σκληρή κριτική στην Τουρκία για την αγορά του αμυντικού πυραυλικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, όπως αναφέρεται σε τηλεαντιγράφημα του γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA).

Σύμφωνα με τον Χάρντ, η παράδοση του οπλικού συστήματος αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ. «Το γεγονός ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν προφανώς μια διένεξη στο θέμα της αεράμυνας πρέπει να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Αποδυναμώνεται το ΝΑΤΟ, όταν κάποιοι εταίροι έχουν τέτοιου είδους διενέξεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το DPA υπενθυμίζει  ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η αγορά του ρωσικού  πυραυλικού συστήματος αεράμυνας S-400 έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ ο  Χάρντ ασκεί σκληρή κριτική στον Ερντογάν που προχώρησε σε αυτό το βήμα.

«Φαίνεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος με τον αυταρχικό και αυθαίρετο τρόπο του φέρνει την Τουρκία σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, διότι είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους Τούρκους πολίτες το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ προστατεύει την Τουρκία και η Τουρκία αποτελεί μέλος του ΝΑΤΟ», σημειώνει ο εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών.

Οι ΗΠΑ βλέπουν την παράδοση του οπλικού συστήματος ως απειλή. Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι η Ρωσία θα μπορεί να λαμβάνει δεδομένα για τις δυνατότητες των νέων μαχητικών αεροσκαφών F-35  μέσω των πυραύλων που θα εγκαταστήσει στην Τουρκία. Για το λόγο αυτό, η Τουρκία αποκλείεται από το πρόγραμμα F-35.

Ο Χάρντ από την πλευρά του συμμερίζεται τους φόβους των ΗΠΑ. Θα ήταν καταστροφικό, εάν η Ρωσία θα μπορούσε να έχει πρόσβαση στα μυστικά δεδομένα των σύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ μέσω των S-400, αναφέρει, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί στην παρούσα φάση να κάνει τα πάντα για να διχάσει τις δυτικές συμμαχίες, όπως το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

«Και πιθανότατα το πέτυχε με αυτή την εξοπλιστική συμφωνία», επισημαίνει καταληκτικά.