Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
00:00 - 01:00
Μαρία Μαρκοπούλου
01:00 - 03:00
Ηρακλής Ευστρατιάδης
03:00 - 05:00
Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
05:00 - 06:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
06:00 - 06:10
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νίτσα Παύλου, Χάρης Παναγιώτου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Χριστόφορος Νέστωρος
06:10 - 07:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
07:00 - 07:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νίτσα Παύλου, Χάρης Παναγιώτου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Χριστόφορος Νέστωρος
07:05 - 08:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
08:00 - 08:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Χάρης Παναγιώτου, Νίτσα Παύλου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Χριστόφορος Νέστωρος
08:05 - 08:30
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νίτσα Παύλου, Χάρης Παναγιώτου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Χριστόφορος Νέστωρος
08:30 - 09:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
09:00 - 09:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νίτσα Παύλου, Χάρης Παναγιώτου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Χριστόφορος Νέστωρος
09:05 - 10:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
10:00 - 10:10
Έλενα Χειλέτη
10:10 - 11:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
11:00 - 11:05
Έλενα Χειλέτη
11:05 - 12:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
12:00 - 12:05
Χαρά Γεωργιάδη
12:05 - 13:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
13:00 - 13:30
Πόλυς Χαραλάμπους, Κωνσταντίνος Νικολάου
13:30 - 15:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα Deutsche Welle
15:00 - 15:10
Πανίκος Καρπέττας
15:10 - 16:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
16:00 - 16:05
Πανίκος Καρπέττας
16:05 - 17:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
17:00 - 17:10
Πανίκος Καρπέττας
17:10 - 18:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
18:00 - 18:05
Γεωργία Αντωνιάδου
18:10 - 19:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
19:00 - 19:10
Φάνης Κρίγκος
19:10 - 21:00
Σώσης Θεοδοσίου
21:00 - 00:00
93 %
S
1.1 km/h
93 %
E
3.9 km/h
95 %
E
4.8 km/h
S
16.6 km/h
84 %
E
5.5 km/h
99 %
SW
1.1 km/h

Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2017

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού ανακοινώνουν τις παραγωγές που επιλέγηκαν να συμμετάσχουν στο «Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2017», το οποίο φέτος συμπληρώνει είκοσι χρόνια συνεχούς παρουσίας.
Από τις 2 μέχρι τις 28 Ιουλίου, πέντε θεατρικά σχήματα από την Κύπρο, τη Λετονία, την Ελλάδα και το Ισραήλ θα παρουσιάσουν παραστάσεις αρχαίου ελληνικού δράματος στο Αμφιθέατρο «το σκαλί» στην Αγλαντζιά, στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου και στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου.

ΣΑΤΙΡΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ - ΚΥΠΡΟΣ
ΗΛΕΚΤΡΑ του Σοφοκλή

▪ Κυριακή 2 Ιουλίου - Αμφιθέατρο «Το σκαλί», Αγλαντζιά 
▪ Τρίτη 4 Ιουλίου - Αρχαίο Θέατρο Κουρίου 
▪ Δευτέρα 10 Ιουλίου - Αρχαίο Ωδείο Πάφου

Με τη σοφόκλεια Ηλέκτρα, την τραγωδία της απελευθέρωσης του ανθρώπου απέναντι στη μοίρα, σε παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου, ανοίγει η φετινή αυλαία του «Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος». Στην Ηλέκτρα, η οποία αντιπροσωπεύει την τελευταία και ωριμότερη δημιουργική περίοδο του Σοφοκλή, εξιστορείται το φονικό στο παλάτι των Ατρειδών, το οποίο κορυφώνεται με τη μητροκτονία του Ορέστη. Η Ηλέκτρα μένει μόνη για να φέρει στο τέλος την κάθαρση, η οποία συντελείται με το φόνο της Κλυταιμνήστρας και του Αιγίσθου. Είναι η τραγική ηρωίδα που, από την πρώτη στιγμή, προβάλλει το πάθος της για εκδίκηση. 

Μέσω του λόγου, του απλού λόγου της μετάφρασης, η Ηλέκτρα του Σοφοκλή έρχεται να πραγματωθεί στο σήμερα, στη σημερινή κοινωνία, πιο σύγχρονη από ποτέ. Η τραγωδία τονίζει την ελευθερία που φέρνει η δικαίωση και την επιβολή της τάξης στην αταξία. Κανείς δεν τιμωρείται στο τέλος του έργου, δεν επεμβαίνουν ούτε οι Θεοί ούτε οι χθόνιες Ερινύες, μόνο οι θεατές είναι κριτές των πράξεων των δυο αδελφών.

▪ Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Μετάφραση: Φώτης Φωτίου
Σκηνοθεσία: Νεοκλής Νεοκλέους 
Σκηνικά: Χάρης Καυκαρίδης
Κοστούμια: Μαρίνα Χατζηλούκα 
Μουσική: Σάββα Σάββα 
Χορογράφος: Παναγιώτης Τοφή 
Κίνηση: Νεοκλής Νεοκλέους, Παναγιώτης Τοφή
Σχεδιασμός φωτισμού: Βικέντιος Χριστιανίδης
Βοηθός σκηνοθέτη: Νικόλας Αρκαδίου

Διανομή: 
Μαριάννα Καυκαρίδου (Ηλέκτρα),  Ανδρέας Ρόζου (Ορέστης), Άννα Γιαγκιώζη (Κλυταιμνήστρα), Βασίλης Μιχαήλ (Παιδαγωγός), Κύνθια Παυλίδου (Χρυσόθεμις), Λέανδρος Ταλιώτης (Αίγισθος), Νικόλας Αρκαδίου (Πυλάδης)

Χορός (Γυναίκες του Άργους): Μαρία Ανδρέου, Θέμις Ππόλου, Ειρήνη Σαλάτα, Ζήνα Καυκαρίδου, Έλενα Οροκλινιώτη, Θεοδώρα Ανδρέου, Χριστίνα Γαβριηλίδου, Κυριακή Παπαδοπούλου, Χριστίνα Πιερή, Μιχαηλίνα Σουγκάρη.

MIKHAIL CHEKHOV RIGA RUSSIAN THEATRE - ΛΕΤΟΝΙΑ
ΜΗΔΕΙΑ του Ευριπίδη

▪ Παρασκευή 7 Ιουλίου - Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪ Κυριακή 9 Ιουλίου - Αμφιθέατρο «Το σκαλί», Αγλαντζιά

Το Ρωσικό Θέατρο Mikhail Chekhov της Ρίγα, ένα από τα παλαιότερα ρωσικά θέατρα στον κόσμο εκτός Ρωσίας, που ιδρύθηκε το 1883, παρουσιάζει τη Μήδεια του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία του Βλάντισλάβ Ναστάβσιέβ, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και συνθέτες της Λετονίας.

Στην αριστουργηματική αυτή τραγωδία, η οποία πραγματεύεται την τελευταία πράξη της παθιασμένης σχέσης του Ιάσονα με τη Μήδεια, ο Ιάσονας αποφασίζει να εγκαταλείψει τη σύζυγό του για να παντρευτεί την κόρη του βασιλιά Κρέοντα και η προδομένη Μήδεια τον εκδικείται με τον πιο σκληρό τρόπο: τη δολοφονία των παιδιών τους. Με την Μήδεια που αναμιγνύει ηθική ιδιαιτερότητα και ισχυρό πάθος, ο Ευριπίδης κατάφερε να δημιουργήσει όχι μόνο έναν από τους ισχυρότερους χαρακτήρες στην Ελληνική λογοτεχνία, αλλά και ένα από τα μεγαλύτερα τραγικά δράματα. Η γοητεία των φωτεινών, έντονων και παθιασμένων μύθων δεν ξεθωριάζει για περισσότερο από δύο χιλιάδες χρόνια.

▪ Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Μετάφραση: Ιννοσέντι Άννενσκι
Σκηνοθεσία: Βλάντισλάβ Ναστάβσιέβ
Σκηνικά/Μουσική σύνθεση: Βλάντισλάβ Ναστάβσιέβ
Κοστούμια: Ρούτα Κούπλα
Σχεδιασμός φωτισμών: Όσκαρς Πάουλινς 

Διανομή:
Γκούνα Ζάρινια (Μήδεια), Μιχαήλ Τρόινικ (Ιάσονας), Ίγκορς Τσερνιάβσκις (Κρέων), Μαξίμς Μπούσσελς (Αγγελιαφόρος), Αντρέις Κράνιενκο (Παιδί), Αριέ Λιέρμανς (Παιδί).

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ του Αισχύλου

▪ Τετάρτη 12 Ιουλίου - Αρχαίο Θέατρο Κουρίου
▪ Πέμπτη 13 Ιουλίου - Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

To ΚΘΒΕ παρουσιάζει την αισχύλεια πολιτική τραγωδία, Επτά επί Θήβας, σε σκηνοθεσία του διεθνούς φήμης Λιθουανού Τσέζαρις Γκραουζίνις και σε μετάφραση του ποιητή Γιώργου Μπλάνα, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες θεατρικές επιτυχίες του περσινού καλοκαιριού στην Ελλάδα.

Μετά την αποκάλυψη των φρικτών πράξεών του, ο Οιδίποδας αφήνει το θρόνο στους δύο γιους του, οι οποίοι συμφώνησαν να κυβερνούν τη Θήβα εναλλάξ. Όταν ήρθε, ωστόσο, η σειρά του Πολυνείκη να αναλάβει την εξουσία, ο Ετεοκλής δεν τήρησε την υπόσχεσή του. Εξοργισμένος ο Πολυνείκης συμμάχησε με το βασιλιά του Άργους Άδραστο και οργάνωσε εκστρατεία εναντίον της Θήβας. Επτά αρχηγοί των δύο αντίπαλων στρατευμάτων παρατάχθηκαν εκατέρωθεν των επτά πυλών της πόλης, με τον Ετεοκλή και τον Πολυνείκη αντιμέτωπους στην έβδομη πύλη. Κεντρικός ήρωας της τραγωδίας είναι ο Ετεοκλής˙ η Θήβα βρίσκεται σε ασφυκτική κατάσταση πολιορκίας κι εκείνος προσπαθεί να οργανώσει την αντεπίθεση σε μια μάχη καταδικασμένη, χωρίς πραγματικό νικητή.

▪ Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Μετάφραση: Γιώργος Μπλάνας
Σκηνοθεσία: Τσέζαρις Γκραουζίνις
Σκηνικά - Κουστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν
Μουσική: Δημήτρης Θεοχάρης
Χορογραφία - Κίνηση: Έντι Λάμε
Φωτισμοί: Αλέκος Γιάνναρος
Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Σαμαρτζίδου
Βοηθός σκηνογράφου - ενδυματολόγου: Μαρία Μυλωνά
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου

Διανομή:
Γιάννης Στάνκογλου (Ετεοκλής), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Αντιγόνη), Ιώβη Φραγκάτου (Ισμήνη), Γιώργος Καύκας (Άγγελος), Αλέξανδρος Τσακίρης (Κήρυκας),  Γιώργος Παπανδρέου (Πολυνείκης)

Χορός: Λουκία Βασιλείου, Μομώ Βλάχου, Δημήτρης Δρόσος, Ελένη Θυμιοπούλου, Δάφνη Κιουρκτσόγλου, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Βασίλης Παπαγεωργίου, Σταυριάννα Παπαδάκη, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Αλεξία Σαπρανίδου, Πολυξένη Σπυροπούλου, Γιώργος Σφυρίδης, Ευανθία Σωφρονίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.


ΘΕΑΤΡΟ ΔΕΝΤΡΟ - ΚΥΠΡΟΣ
ΟΙΔΙΠΟΔΑΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ του Σοφοκλή

▪ Κυριακή 16 Ιουλίου - Αμφιθέατρο «Το σκαλί», Αγλαντζιά
▪ Παρασκευή 21 Ιουλίου - Αρχαίο Ωδείο Πάφου 
▪ Κυριακή 23 Ιουλίου - Αρχαίο Θέατρο Κουρίου

Το Θέατρο Δέντρο συμμετέχει για πρώτη φορά στο Φεστιβάλ και παρουσιάζει τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο ίσως δράμα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, στο επίκεντρο του οποίου τίθεται το άτομο σε σχέση με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία, την κοινωνία και τη θεϊκή βούληση. 

Ο χρησμός του Απόλλωνα προβλέπει πως η πόλη των Θηβών θα σωθεί από το λοιμό, μόλις βρεθεί ο υπαίτιος για το θάνατο του βασιλιά Λάιου και αποβληθεί από αυτήν. Έτσι, ο Οιδίποδας ξεκινά την έρευνα, που όσο πιο βαθιά πηγαίνει τόσο πιο κοντά τον φέρνει στην αλήθεια. Τρία στάδια, τρεις Οιδίποδες μέσα στο χρόνο, που φθείρονται από αυτόν και την ίδια στιγμή τους υπενθυμίζει την ύπαρξη του θανάτου. Ο ίδιος που έσωσε τη Θήβα από τη μάστιγα της Σφίγγας, ο ίδιος τώρα τη μολύνει με τις πράξεις του. Η αλήθεια γίνεται διαχρονική, ξεπερνάει το χρόνο μιας ανθρώπινης ζωής, ξεπερνάει το θάνατο. Ο Οιδίποδας γίνεται ένας από μας, κι εμείς γινόμαστε αυτός.

▪ Με αγγλικούς υπέρτιτλους

Σκηνοθεσία: Άντυ Παπαδημητρίου 
Μετάφραση: Βαλεντίνα Ευθυβούλου 
Σκηνογραφία/Ενδυματολογία: Λάκης Γενεθλής 
Μουσική σύνθεση: Αλέξανδρος Κοξαράς
Σχεδιασμός φωτισμού: Χρίστος Γωγάκης 
Βοηθός σκηνοθέτη: Πέτρος Σκούλλος 
Διευθυντής σκηνής: Γιάννος Λούρας

Διανομή:
Σταύρος Λούρας (Γέρος Οιδίποδας, Ιερέας, Τειρεσίας), Κούλλης Νικολάου (Μεσήλικας Οιδίποδας, Κρέοντας, Θεράποντας), Γιώργος Κυριάκου (Νέος Οιδίποδας, Κρέοντας, Αγγελιαφόρος Α΄, Αγγελιαφόρος Β΄), Στέλα Φυρογένη  (Ιοκάστη), Αστέριος Πελτέκης (Α΄ Κορυφαίος), Τάσος Τζιβίσκος (Β΄ Κορυφαίος).


YAIR SHERMAN ENSEMBLE - ΙΣΡΑΗΛ
ΒΑΚΧΕΣ του Ευριπίδη

▪ Τετάρτη 26 Ιουλίου - Αρχαίο Ωδείο Πάφου 
▪ Παρασκευή 28 Ιουλίου - Αμφιθέατρο «Το σκαλί», Αγλαντζιά


Ο βραβευμένος ισραηλινός σκηνοθέτης Γαΐρ Σιέρμαν παρουσιάζει τις Βάκχες του Ευριπίδη, σε μια σύγχρονη ανάγνωση του έργου, μια συναρπαστική σκηνοθετική προσέγγιση κι ένα υψηλής αισθητικής καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, την παραγωγή που του χάρισε το βραβείο «Golden Porcupine – Σκηνοθέτης της χρονιάς» για το 2016.

Στις Βάκχες, ένα από τα πλέον ολοκληρωμένα και αινιγματικά έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, ο Διόνυσος πρωταγωνιστεί ως ανθρωποποιημένος θεός, εισχωρώντας ως μια νέα δύναμη για να επιβάλει τη δική του λατρεία. Σε ένα παιχνίδι συζεύξεων και μεταμορφώσεων, ο μύθος και η ιστορία συναντιόνται με υπόβαθρο την ποιητική αναγωγή, ενώ με τρόπο απρόσμενο συνυπάρχουν το τραγικό, το δραματικό και το θεατρικό στοιχείο. Ο θεός Διόνυσος καταργεί τα σύνορα που υπάρχουν μεταξύ των ανθρώπων, της κοινωνικής τάξης, του φύλου, της ηλικίας, ακόμα και τη διαφορά ανάμεσα στην ανθρώπινη και θεία ιδιότητα. Η πόλη που αρνείται την ύπαρξή του θα γνωρίσει τη δύναμη και την κυριαρχία του θεού, μέσα από έναν μυστηριακό, σκοτεινό και αιματηρό εφιάλτη.

▪ Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους

Μετάφραση: Αχαρόν Σαπτάι
Σκηνοθεσία: Γαΐρ Σιέρμαν
Μουσική σύνθεση: Ελντάντ Λιντόρ
Σκηνικά: Άνταμ Κέλλερ
Κοστούμια: Ρόνα Πλότεκ
Σχεδιασμός φωτισμού: Νατάβ Μπαρνέα
Τεχνικός φωτισμού: Νταμιάν Μαρίν

Διανομή:
Ντάβ Μπόσσεμ (Διόνυσος), Ούρι Αβραχάμι (Τειρεσίας), Αβλί Πνίνι (Κάδμος), Σαΐ Εγκόζι (Πενθέας), Όρα Μεΐρσον  (Άγγελος Α΄), Εγιάλ Χεΐνε Γκάλλι (Άγγελος Β΄), Σίρι Γκολάν (Αγαύη), Νιτσάν Ρότσιλντ (Ευριπίδης)

Χορός Βακχών: Ζόχαρ Μεϊντάν, Ορέλ Μαόρ, Λιόρ Μπλάους, Ρουθ Νταννόν.

Πληροφορίες:
7000 2414
www.greekdramafest.com

Έναρξη παραστάσεων: 21:00 
Προσέλευση στο θέατρο πριν από τις 20:45

Τιμές εισιτηρίων: 
€10 - €5 (μαθητές, φοιτητές, εθνοφρουροί, συνταξιούχοι, άνεργοι)
Δωρεάν είσοδος για τα Μέλη του ΚΚΔΙΘ με την επίδειξη της ανανεωμένης Διεθνούς Κάρτας Μέλους του ΔΙΘ για το 2017 και για ΑμεΑ, με την προσκόμιση της κάρτας στην είσοδο.

Πώληση εισιτηρίων:
Περίπτερα SOEASY παγκύπρια
Musical Paradise
Περίπτερο ΤΙΜΕ OUT στην Πάφο
Περίπτερο In N Out στο Παραλίμνι
και ηλεκτρονικά 
www.SoldoutTickets.com.cy 

*Έναρξη προπώλησης εισιτηρίων στις 12 Ιουνίου 2017