61 %
NW
11.1 km/h
45 %
SW
9.2 km/h
56 %
SW
9.8 km/h
W
8.5 km/h
75 %
W
15 km/h
52 %
NW
6.4 km/h

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «Μελβούρνη και Λεμεσός - Δύο Λιμάνια του Νίκου Καββαδία»

Κατάμεστη ήταν η αίθουσα Τάσος Παπαδόπουλος του ΤΕΠΑΚ χθες βράδυ, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του Μίμη Σοφοκλέους, «Μελβούρνη και Λεμεσός - Δύο Λιμάνια του Νίκου Καββαδία».
 
O Yπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, ανέφερε στο χαιρετισμό του ότι το βιβλίο του Μίμη Σοφοκλέους «βάζει τη Λεμεσό στο χάρτη της ζωής του μεγάλου Έλληνα ποιητή».
 
Ο Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας Alan Sweetman στο δικό του χαιρετισμό αναφέρθηκε στην ιστορία του λιμανιού της Μελβούρνης, σημειώνοντας το γεγονός ότι και ο πατέρας του ήταν ναυτικός, την ίδια περίοδο με τον Νίκο Καββαδία.
 
Ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη αγάπη του Μίμη Σοφοκλέους για τις δύο πόλεις, στις οποίες έχει ζήσει και αφήσει σημαντικό έργο, το οποίο, όπως είπε, συνεχίζει να παράγει στη Λεμεσό.
 
Χαιρετισμό απηύθηνε και ο αντιπρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Κρίστης Χρυσοστόμου. Στο βιβλίο αναφέρθηκαν ο Δρ. Δήμος Πετρόπουλος, ποιητής και ακαδημαϊκός και η Αγγέλα Ριαλά, φιλόλογος.
 
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε απαγγελία ποιημάτων του Καββαδία από τον Κώστα Χαραλαμπίδη και σχολιασμό με ερμηνεία μελοποιημένων ποιημάτων του Νίκου Καββαδία από τον μουσικό παραγωγό του σταθμού μας Μιχάλη Πουργουρίδη.
 
Τρία μελοποιημένα ποιήματα του Καββαδία ερμήνευσε και ο Λάκης Σοφοκλέους, ενώ ο ραδιοτηλεγραφητής Παναγιώτης Αυγουστή μετέδωσε στον μορσικό κώδικα το ποίημα «Ένας νέγρος θερμαστής από το Τζιμπουτί».
 
Στην αντιφώνηση του, ο Μίμης Σοφοκλέους εξέφρασε τη θέση ότι ο Καββαδίας όταν μεταφραστεί, όταν μελετηθεί πλήρως, θα αποδειχθεί ότι, όπως και ο Μίκης Θεοδωράκης, είναι κορυφαία προσωπικότητα του κόσμου.
 
Πρόσθεσε δε, ότι "είναι δύσκολο να βρεις ανθρώπους με τόση δράση, τόση δύναμη, που να έχουν πει τόσα πράγματα, όχι για τον μικρό μας τόπο, αλλά για όλο τον κόσμο".
 
Την εκδήλωση στήριξε το Κανάλι 6, ενώ μέρος των εσόδων από την πώληση του βιβλίου θα δοθούν στο Ίδρυμα «Tαμείο Ημέρας Αγάπης Παιδιού», που δημιούργησε ο ραδιoσταθμός μας με το Round Table 6.