Μαρία Μαρκοπούλου
00:00 - 02:00
Ειρήνη Λαλάκη
02:00 - 04:00
Ηρακλής Ευστρατιάδης
04:00 - 06:00
Ηρακλής Ευστρατιάδης
06:00 - 07:00
Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
07:00 - 10:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
10:00 - 10:10
Πόλυς Χαραλάμπους
10:10 - 11:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
11:00 - 11:05
Έμιλυ Βασιλειάδου
11:05 - 12:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
12:00 - 12:05
Έμιλυ Βασιλειάδου
12:05 - 13:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
13:00 - 13:10
Σπύρος Βασιλάκος
13:10 - 15:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα Deutsche Welle
15:00 - 15:10
Δημοσιογραφικό Τμήμα
16:00 - 16:10
Δημοσιογραφικό Τμήμα
17:00 - 17:15
Σώσης Θεοδοσίου
17:05 - 18:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
18:00 - 18:10
Σώσης Θεοδοσίου
18:10 - 19:00
Γιώργος Παυλίδης
19:00 - 22:00
Ανδρέας Βερναρδής
22:00 - 00:00
66 %
SW
2.9 km/h
86 %
NE
3.4 km/h
77 %
NE
14.2 km/h
SE
5.8 km/h
57 %
NE
3.9 km/h
100 %
SE
3.9 km/h

1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας, εξωστρεφές και πολυσυλλεκτικό

Έναν νέο θεσμό στο πολιτιστικό τοπίο της Λευκωσίας όσο και ολόκληρης της Κύπρου παρουσίασε σήμερα ο Δήμος Λευκωσίας. Ο λόγος για το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας που θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας από τις 13 Οκτωβρίου μέχρι τις 24 Νομεβρίου. Οι 20 και πλέον παραστάσεις και δράσεις του συνθέτουν ένα φεστιβαλικό ψηφιδωτό όπου συνυπάρχουν το σύγχρονο με το κλασσικό, το ρεμπέτικο με μουσικές του κόσμου καθώς Κύπριοι δημιουργοί πλάι σε καλλιτέχνες παγκόσμιας εμβέλειας.

Στον χαιρετισμό του κατά την παρουσίαση του νέου θεσμού, ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης μίλησε για την υποχρέωση «να μπολιάσουμε τα παιδιά μας τόσο με τη δική μας κουλτούρα όσο και με κουλτούρες άλλων λαών, άλλα ήθη, με στόχο να αποδεχτούν και να αγκαλιάσουν τη διαφορετικότητα και την ισότητα ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, χρώματος, θρησκείας ή σεξουαλικού προσανατολισμού». 

Από την πλευρά της η Λεώνη Ορφανίδου, πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής του Δήμου και πρόεδρος του Φεστιβάλ, προσκάλεσε το κοινό να αγκαλιάσει "ένα φεστιβάλ όπου θα συναντάται το χθες με το σήμερα και όλα μαζί με το αύριο, με παραστάσεις και δράσεις που προβάλλουν τη Λευκωσία ως ένα μωσαϊκό πολιτισμών, στο κέντρο του οποίου είναι ο πολίτης".

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, όπως το παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Γιώργος Γ. Παπαγεωργίου, προσφέρει πλούτο επιλογών:

ΜΟΥΣΙΚΗ

ΠΑΜΕ ΓΙ' ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ

Σταμάτης Σπανουδάκης

Δυο βδομάδες μετά την πρεμιέρα του στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης συνδυάζει χάλκινα πνευστά, παραδοσιακά όργανα, ορχήστρα εγχόρδων, ροκ μπάντα, κιθάρες, κλασσικό πιάνο, τραγούδι αλλά και χορωδία φέρνοντας κοντά Δύση, Ανατολή, Σμύρνη, Βυζάντιο και σύγχρονη Ελλάδα.

ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΟΥ: ΜΟΥΣΕΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ

Μια μουσική αναδρομή στις γυναίκες του Ρεμπέτικου: Μαρίκα Νίνου, Σωτηρία Μπέλλου, Χαρούλα Λαμπράκη, Καίτη Γκρέυ και άλλες. Γυναίκες στα πάλκα που άφησαν τα ίχνη τους στα πάλκα μιας άλλης εποχής και μιας άλλης Ελλάδας. Ίχνη που ακόμα και σήμερα μένουν ανεξίτηλα. Μαζί με τη Φωτεινή Βελεσιώτου η νέα τραγουδίστρια Ανατολή Μαργιόλα (Ουζερί Τσιτσάνης).

ΟΙ ΕΛΕΓΕΙΕΣ ΤΟΥ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟΥ του Μιχάλη Τερζή

Κονσέρτο για πιάνο με την Ελένη Μουζάλα

Το έργο του Μιχάλη Τερζή είναι μεταγραφή και εναρμόνιση για πιάνο 17 ρεμπέτικων τραγουδιών κορυφαίων συνθετών (Τσιτσάνη, Βαμβακάρη, Καλδάρα, Μπέζου και άλλων) που ο συνθέτης δημιούργησε ως αφιέρωμα και φόρο τιμής στους συνθέτες και στο ρεμπέτικο, που από το 2017 έχει ενταχθεί στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας της Unesco.

ΟΚΤΩ ΒΗΜΑΤΑ

Παραγωγή: Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Το Φεστιβάλ με τη στήριξη του συνθέτη Χρήστου Φιλίππου και του στιχουργού Πόλυ Κυριάκου παρουσιάζει οκτώ νέους Κύπριους ερμηνευτές στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.

ΠΑΝΤΟΥ του Αντρέα Παπαπέτρου

Μια μουσική εγκατάσταση με 5 λυρικούς τραγουδιστές και 9 μουσικούς παντού στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Το κοινό θα έχει μεν την εμπειρία μιας περιδιάβασης μέσα στους απαγορευμένους και μη χώρους του θεάτρου, αλλά επίσης θα ακούσει μέσα σε αυτούς ψήγματα από τραγούδια και μελωδίες διαφόρων πολιτισμών, καθώς αυτά θα συνδυάζονται σε ένα αμάλγαμα ήχων, ενσωματωμένα στη σύνθεση της παράστασης.

ΣΥΓΧΡΟΝΟΣ ΧΟΡΟΣ

OUTWITTING THE DEVIL

Καλλιτεχνική διεύθυνση/ χορογραφία: Akram Khan

Εμπνευσμένο από πρόσφατα ανακαλυφθέν απόσπασμα του Βαβυλωνιακού έπους του Gilgamesh, ένα από τα πρώτα μεγάλα έργα της λογοτεχνίας που επιβίωσαν στον κόσμο, το νέο έργο του Akram (2019) είναι ένα συμπυκνωμένο έπος για την τελετουργία και τη μνήμη. Σε ένα τοπίο από πεσμένα ειδώλια, οι έξι χαρακτήρες του εμπορεύονται τον πλούτο και τις μνήμες τους, επιδιώκοντας να συμπληρώσουν τα θραύσματα της αρχαίας γνώσης που ξεχάστηκε και χάθηκε στο χρόνο.

ΑΣΤΕΡΙΣΜΟΙ

Σύλληψη / σκηνοθεσία: Enrique Cabrera

Παραγωγή: Aracaladanza

To Μεσογειακό πνεύμα του μάστορα των χρωμάτων Joan Miró εμπνέει την διεθνή χορευτική ομάδα από την Ισπανία που παρουσιάζει ένα κοκτέιλ αισθήσεων που βυθίζουν όλη την οικογένεια στο σύμπαν που συνθέτουν οι πίνακες του μεγάλου Ισπανού ζωγράφου.

9

Χορογραφία: Hélène Blackburn

Παραγωγή: Cas Public & Kopergietery

Με σημείο εκκίνησης το πρόβλημα ακοής ενός εκ των χορευτών της ομάδας, η Καναδή χορογράφος δημιουργεί μια παράσταση σύγχρονου χορού στη μουσική της 9ης Συμφωνίας του, ολοκληρωτικά κωφού, Μπετόβεν. Μια παράσταση για όλη την οικογένεια που σπρώχνει τα όρια της ησυχίας πέρα από τη διαφορετικότητα.

GOLD

Σύλληψη / χορογραφία / σκηνοθεσία: Λία Χαράκη

Παραγωγή: .pelma.Lia Haraki

Η ενέργεια του ανθρώπινου σώματος, όπως ο χρυσός, παραμένει ανέγγιχτη στο πέρας του χρόνου. Η Λία Χαράκη χορογραφεί τη δασκάλα της Ναδίνα Λοϊζίδου, σε μια παράσταση-ωδή στην ενέργεια του γυναικείου σώματος μέσα στο χρόνο.

ΤΕΙΡΕΣΙΑΣ

Σκηνοθεσία / χορογραφία / σκηνικά / κοστούμια /

performer: Μιχάλης Θεοφάνους

Πρώτη παρουσίαση στην Κύπρο της δουλειάς του Κύπριου χορευτή και χορογράφου Μιχάλη Θεοφάνους. Η μυθική φιγούρα του μάντη Τειρεσία, αλλά και η «διπλή» ζωή του, η τυφλότητα και η σεξουαλικότητα.

ΘΕΑΤΡΟ

ΘΕΙΑ ΚΩΜΩΔΙΑ του Δάντη

Από την Ομάδα Vasistas

Σε σκηνοθεσία Αργυρώς Χιώτη

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Οκτώ ηθοποιοί κι ένα κουαρτέτο εγχόρδων προσκαλούν σε ένα πνευματικό road trip με σταθμούς την Κόλαση, το Καθαρτήριο και τον Παράδεισο. Για πρώτη φορά Έλληνες δημιουργοί καταπιάνονται με το κορυφαίο έργο της μεσαιωνικής Ευρώπης. Η σκηνοθέτρια Αργυρώ Χιώτη και η ομάδα VASISTAS μας μεταφέρουν τον βαθιά προσωπικό χαρακτήρα του κειμένου και την πορεία ενός ανθρώπου από τα σκοτεινά βιώματα της καθημερινότητας και τις επίπονες στιγμές της κρίσης, μέχρι την έξοδο στο φως.

Η παρουσίαση στο Φεστιβάλ Λευκωσίας πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ

Σκηνοθεσία – δραματουργία: Ανέστης Αζάς, Πρόδρομος Τσινικόρης

Παραγωγή: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Ποιοι καθαρίζουν την Αθήνα; Γιατί, στην πλειονότητά τους, είναι γυναίκες και μετανάστριες; «Γεννήθηκαν» καθαρίστριες; Πόσο διαφέρουν οι βιογραφίες τους από τις δικές σας; Μια παράσταση θεάτρου της πραγματικότητας με ηρωίδες – αλλά και ερμηνεύτριες - πέντε πραγματικές καθαρίστριες από διαφορετικές χώρες. Από καθηγήτριες πανεπιστημίου μέχρι αρχιτεκτόνισσες στις χώρες καταγωγής τους, μητέρες και αγωνίστριες, οι γυναίκες αυτές θυσιάζονται στην Αθήνα του σήμερα για τους δικούς τους και παλεύουν με υπερφυσική δύναμη, σαν σούπερ ηρωίδες της καθημερινότητας.

ΟΙ ΠΛΗΓΕΣ ΤΟΥ ΑΝΕΜΟΥ του Χουάν Κάρλος Ρούμπιο

Σκηνοθεσία: Βαρνάβα Κυριαζή

Παραγωγή: Alpha Square

Ένα θεατρικό έργο διερεύνησης ταυτοτήτων και αποκάλυψης μυστικών που ανατρέπουν τα πρότυπα μιας κοινωνίας βασισμένης στην ισότητα και την ανισότητα. Κεντρικός ήρωας ο Δαβίδ, που μετά το θάνατο του πατέρα του ανακαλύπτει μέσα στα προσωπικά του αντικείμενα ερωτικές επιστολές που υπογράφει ένας άλλος άντρας.

ΕΛΕΝΗ VOLUME IV των Achim Wieland, Μάριου Ιωάννου

Παραγωγή: SRSLYyours Ensemble

Ένα ημιαυτοβιογραφικό ταξίδι του Μάριου Ιωάννου που ξεσκεπάζει θέματα κοινωνικού ρόλου και ταυτότητας που ένας άνθρωπος συχνά καλείται να υπηρετήσει στη ζωή του. Μια ζωή οριοθετημένη ασφυκτικά από την εμφάνιση, το φύλο, την κοινωνική τάξη, την εθνικότητα. Μια παράσταση για παρεξηγημένες ζωές που βρέθηκαν κατά καιρούς στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή.

Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ του Γιάννη Σκαραγκά

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Μπερδέκα

Παραγωγή: Λυκόφως

«Θέλω αντί για ίχνη, να αφήσω μια σημαία. Του ασήμαντου ανθρώπου, του κυριακάτικου τραπεζιού, της αρχαίας χαράς.». Η Φωτεινή Μπαξεβάνη σε ένα συγκινητικό και βαθιά ανθρώπινο κείμενο που εμπνέεται από την ηρωική φιγούρα της Κυράς της Ρω για να μεταφέρει επί σκηνής μια γυναίκα που κουβαλάει ένα κομμάτι από τις καρδιές και τον χαρακτήρα όλων των Ελλήνων.

TO ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κωνσταντίνος

Παραγωγή: Silver Spotlight

Από τους δημιουργούς αγαπημένων θεατρικών παραγωγών για παιδιά Άλεξ Παναγή και Κατερίνα Χριστοφίδου, ένα ολοκαίνουργιο παιδικό μιούζικαλ για την αγάπη, τη γενναιοδωρία και την επιβίωση.

ΧΙΛΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ της Natalie Haynes

Μετάφραση: Μαγδαλένα Ζήρα

Σκηνοθεσία: Μαγδαλένα Ζήρα, Μαρία Καρολίδου και Αθηνά Κάσιου

Παραγωγή: ΣΕΖΟΝ - Γυναίκες 2019-2021

25 ηθοποιοί σε μια ολοήμερη αφήγηση του Τρωϊκού Πολέμου από την πλευρά των γυναικών. Ένα ιδρυτικό κείμενο του δυτικού πολιτισμού, που παραδοσιακά αφηγούμαστε ως μια ιστορία ηρωισμού των ανδρών, αποδομείται μέσα από μια χορική αφήγηση γυναικείων χαρακτήρων. Με κύρια αφηγήτρια τη Μούσα της επικής ποίησης, Καλλιόπη, η Βρισηίδα, η Πηνελόπη, η Εκάβη, η Πολυξένη, η Κρέουσα, η Ελένη, η Λαοδάμεια, η Πενθεσίλεια, η Ιφιγένεια, η Κασσάνδρα, η Ανδρομάχη, και τόσες άλλες, αφηγούνται τη δική τους ιστορία.

ΠΕΝΤΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΖΗΤΟΥΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

Σκηνοθεσία: Κίρκη Κάραλη

Παραγωγή: Διεθνείς Σχέσεις Πολιτισμού

Τρεις βραδιές με δραματοποιημένες συνεντεύξεις (αναλόγιο) του δημοσιογράφου και θεατρικού συγγραφέα Αλέκου Λιδωρίκη με σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες του 20ου αιώνα: Μάρλεν Ντήτριχ, Μέριλιν Μονρόε, Κατίνα Παξινού, Κυβέλη και Ζωζώ Νταλμάς.