32 %
N
11.6 km/h
31 %
SW
19 km/h
34 %
S
10.9 km/h
NW
11.6 km/h
255 %
W
10 km/h
49 %
SW
6.4 km/h

Η Ιστορία επαναλαμβάνεται αλλά όχι ως φάρσα…

Συνέχεια στο μικρό μας αφιέρωμα με καλοκαιρινά θέματα, λόγω εποχής. Με ένα θέμα όμως όχι και τόσο «ανάλαφρο» και «ξέγνοιαστο» όπως τα προηγούμενα.

Είναι γνωστό και θα ήταν κοινός τόπος να το ξαναπούμε, ότι συχνά «η Ιστορία επαναλαμβάνεται» επακριβώς κι ας έλεγε ο «θείος» Καρλ Μαρξ ότι «η ιστορία επαναλαμβάνεται την πρώτη φορά ως τραγωδία και τη δεύτερη ως φάρσα».

Η εντρύφηση μας στην ιστορία αυτής της πόλης μέσα και από τα δημοσιεύματα των εφημερίδων κάθε εποχής, το επιβεβαιώνει συχνά και με αδιάσειστα στοιχεία. Αυτός είναι άλλωστε και ένας από τους στόχους αυτής της στήλης έτσι ώστε μέσα από τις διαπιστώσεις αυτές να μαθαίνουμε και να βελτιωνόμαστε και ως άνθρωποι και ως πόλη και ως τόπος ευρύτερα. Ίσως διαψεύσουμε και τον άλλο μεγάλο φιλόσοφο του 19ου αιώνα Φρίντριχ Έγκελς που έλεγε πως: «Το μόνο πράγμα που μας διδάσκει η ιστορία είναι ότι τίποτε δεν μας διδάσκει η ιστορία ».

Όμως καλύτερα από όλους τα είπε χιλιάδες χρόνια πριν ο δικός μας Θουκυδίδης: «…γενόμενα μεν και αεί εσόμενα, έως αν η αυτή φύσις ανθρώπων ή…» , συνέβησαν και θα συμβαίνουν πάντα όσο μένει ίδια η φύση (ο χαρακτήρας) των ανθρώπων…
Σήμερα λοιπόν ακούγονται διάφορες φωνές -που κάποιες φορές φτάνουν τα όρια της κραυγής απελπισίας αλλά δυστυχώς και του ρατσισμού- σχετικά με την ανεργία σε διάφορους τομείς της παραγωγής. ΄Ενας από τους τομείς αυτούς είναι η ξενοδοχειακή και γενικότερα τουριστική «βιομηχανία» (έτσι συνηθίσαμε πια να λέμε ένα τομέα που ήταν βασική αρετή του λαού μας, η φιλοξενία και που είχε μάλιστα και τη δική της θεότητα). Κραυγές απελπισίας από τους κύπριους εργαζόμενους γιατί παρά την ανεργία που μαστίζει τον τόπο, στον τομέα αυτό απασχολούνται πιο πολλοί αλλοδαποί παρά ντόπιοι, για τους γνωστούς και ευνόητους λόγους.

Μέσα όμως από την εφημερίδα της Λεμεσού «Νέα Πολιτεία» ημερομηνίας 28 Αυγούστου 1949 το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να απασχολούσε σοβαρά τους λεμεσιανούς εργαζόμενους εξήντα και πλέον χρόνια πριν, σύμφωνα με τα γραφόμενα του συνδικαλιστή τότε της ΠΕΟ και για πολλά χρόνια μετά πολιτιστικού υπεύθυνου του Δήμου Λεμεσού Ευάγγελου Βανέλλη. Να σημειώσουμε ότι η «Νέα Πολιτεία» ήταν το εκφραστικό Οργανο του ΑΚΕΛ Λεμεσού και επομένως έχουμε την «αριστερή» άποψη του προβλήματος.

Λέει λοιπόν ο Ευάγγελος Βανέλλης κάτω από τον τίτλο:

«ΕΝΩ Η ΑΝΕΡΓΙΑ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ-ΞΕΝΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝΤΑΙ ΣΤΑ ΘΕΡΕΤΡΑ»

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κτυπήσαμε την πόρτα της Κυβέρνησης και επιστήσαμε την προσοχή της πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ζητήσαμε από την Κυβέρνηση να βάλει φραγμό στην διάθεση των ξενοδόχων να χρησιμοποιούν στις δουλειές τους υπαλλήλους τους οποίους προμηθεύονται από το εξωτερικό ενώ στον τόπο μας υπάρχουν υπάλληλοι τεχνικά καταρτισμένοι, ισάξιοι με τους ξένους και σε πολλές περιπτώσεις καλύτεροι.

Παρ’ όλες όμως τις διαμαρτυρίες των Συντεχνιών μας η Κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα αποτελεσματικό μέτρο, μάλλον οι αποφάσεις της που έχει πάρει πάνω στο ζήτημα έχουν μείνει στο χαρτί χωρίς να φέρουν κανένα βασικό αποτέλεσμα. Αν ρίξει κανείς μια ματιά στα διάφορα ξενοδοχεία των θερέτρων: Πλατρών, Προδρόμου, Τροόδους θα διαπιστώσει ότι εξακολουθούν να δουλεύουν σ’ αυτά πάρα πολλοί ξένοι υπάλληλοι, γκαρσόνια, μάγειροι, ζαχαροπλάστες κ.λ.π., ενώ αρκετές δεκάδες Κυπρίων υπαλλήλων εξακολουθούν να παραμένουν άνεργοι.

Φέτος μάλιστα οι ξενοδόχοι έχουν σοφιστεί και ένα άλλο τρόπο για να εισάγουν υπαλλήλους από το εξωτερικό. Οι υπάλληλοι αυτοί φτάνουν στην Κύπρο σαν παραθεριστές και μόλις φτάσουν βγάζουν αμέσως το κοστούμι του τουρίστα και βάζουν την φόρμα του υπαλλήλου. Κι αυτό το ζήτημα το είδαν έγκαιρα οι Συντεχνίες μας και διαμαρτυρήθησαν στο Γραφείο του Διοικητού εργασίας. Εγιναν μερικές ενέργειες, σταμάτησαν μερικοί, αλλά αρκετοί εξακολουθούν ακόμη να δουλεύουν.

Αυτό το ζήτημα μας ενδιαφέρει σαν επαρχία Λεμεσού γιατί ένας βασικός αριθμός υπαλλήλων μας παραγκωνίζεται από τους ξένους υπαλλήλους, γι αυτό ζητούμε από το γραφείο του Διοικητού εργασίας να πάρει δραστικά μέτρα εναντίον των ξενοδόχων εκείνων που χρησιμοποιούν ξένους υπαλλήλους, σε εκείνους μάλιστα τους τομείς της εργασίας που εμείς διαθέτουμε ισάξια καταρτισμένο προσωπικό.»

 

Φώτο Το ξενοδοχείο των Πλατρών «Φόρεστ Πάρκ» όπως το απαθανάτισε μόλις είχε αποπερατωθεί ο γνωστός λεμεσιανός φωτογράφος Εντουαρτ. Η επιλογή της φωτογραφίας δεν το συνδέει κατ ανάγκην με το θέμα

 

Add to Νέα Σταθμού: 
0