72 %
S
5.8 km/h
73 %
SW
5.1 km/h
74 %
E
3.5 km/h
S
3.7 km/h
78 %
S
17.1 km/h
99 %
SW
0 km/h

Περιβάλλον για όλους: Επαναχρησιμοποίηση- Πείτε όχι στα προιόντα μιας χρήσης

09:00 27.05.2019
Η παραγωγή πληθώρας αντικειμένων και ο συνεχώς αυξανόμενος καταναλωτισμός που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο άνθρωπο έχουν σημαντικό αντίκτυπο στο φυσικό περιβάλλον. Αγοράζουμε καθημερινώς ένα μεγάλο αριθμό αγαθών από τα οποία υπολογίζεται ότι μόνο τα 2\3 από αυτά καταναλώνονται ή χρησιμοποιούνται. Επίσης, τα περισσότερα αγαθά έπειτα από μια χρήση καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων. Αναρωτηθήκατε όμως ποτέ, αν όλα τα απορρίμματα είναι σκουπίδια;
 
Τα απορρίμματα δεν είναι πάντα άχρηστα αντικείμενα. Πολλές φορές τα αντικείμενα αυτά πριν καταλήξουν στον κάδο των αχρήστων μπορούν να αποκτήσουν «νέα πνοή» και να επαναχρησιμοποιηθούν. Παραδείγματος χάρη ένα άδειο μπουκαλάκι μαρμελάδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση ζαχαρωτών ή σπιτικών σαλτσών ή ακόμη να χρησιμοποιηθεί και ως διακοσμητικό. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή πολιτική, η επαναχρησιμοποίηση αποτελεί βασικό πυλώνα διαχείρισης των απορριμμάτων και προηγείται της ανακύκλωσης. Με την επαναχρησιμοποίηση εξοικονομείται ενέργεια η οποία δαπανάται για την παραγωγή των αγαθών αυτών και επιπλέον πολύτιμες πρώτες ύλες όπως πετρέλαιο, νερό και ξυλεία.
 
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι μειώνεται το κόστος των δαπανών που προκύπτουν από τη διαχείριση των αποβλήτων και επιπλέον ελαττώνεται κατά πολύ ο όγκος των απορριμμάτων που καταλήγουν στις χωματερές.
 
Η ελάττωση του όγκου των απορριμμάτων που παράγουμε πρέπει να είναι ένας από τους σημαντικούς στόχους μας για κάθε νοικοκυριό και επιχείρηση καθότι θα χρεωνόμαστε ανάλογα με τον όγκο και το βάρος των σκουπιδιών που παράγουμε.
 
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org)
Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού