77 %
NW
10.6 km/h
95 %
E
4 km/h
94 %
W
1.8 km/h
SW
9 km/h
68 %
SW
18.7 km/h
100 %
S
9.8 km/h

ΑΠΟΨΗ / Απόδραση από την ρουτίνα / De Ζαβού

15:32 01.03.2017
Άσχετο…. αλλά το καλό σε σχέση με τα Χριστούγεννα, έχει να κάνει και με το οικονομικό. Αν οι «άγιες μέρες» του Δεκέμβρη εξελίχθηκαν σε πάρτι του καπιταλισμού, τα Καρναβάλια διατηρούν ακόμη την ουσία του πράγματος.
 
Δηλαδή πάρτι, πελλόμασκες, παρέες, κανά ποτό επιπλέον (ποτέ δεν οδηγάμε άμα τα τσούξουμε), χορός, πλάκες, σάτιρα, μυλλωμένα και πάει λέγοντας.
 
Δεν είναι αυτό το Χριστουγεννιάτικο που βλέπεις τον Άγιο Βασίλη σε φώτο και κλαις την πιστωτική σου. Που ψυχοπλακώνεσαι γιατί ντε και καλά πρέπει να είσαι ο χαμογελαστός άνθρωπος που εμφανίζεται στις δεκάδες διαφημίσεις. Εδώ παίρνεις τον 13ο - όσοι τέλος πάντων τον παίρνουν- και μέχρι να πεις «μα» εξαφανίστηκε.
 
Ενώ τα Καρναβάλια είναι ακόμη προσκολλημένα στην αυθεντική τους έννοια. Επιφανειακά θα στο πω… στη διασκέδαση ρε παιδί μου. Με τα παιδιά, με τους φίλους, με αγνώστους, τους τουρίστες και πάει λέγοντας.
 
Ιδιαίτερα δε τα τελευταία χρόνια τα Καρναβάλια στη Λεμεσό έχουν πάρει μια άλλη μορφή. Κατ’ αρχήν δεν είναι αυτό το «εσώκλειστο» που αφορούσε μόνο κάποιες Λεμεσιανές οικογένειες.
 
Πλέον υπάρχει έντονη εξωστρέφεια. Από την Τσικνοπέμπτη μέχρι τη Μεγάλη Παρέλαση της Κυριακής η πόλη μετατρέπεται σ’ ένα ενιαίο πάρτι. Διασκεδάζουν όλοι, μακριά από ταμπού και τέτοιες «ψυχικές δικλείδες» που μας έχουν επιβάλει οι προστάτες της ηθικής του τόπου.
 
Το έχει ανάγκη ο κόσμος κιόλας. Πόση σοβαροφάνεια; Πόση πίεση σ’ αυτή την άγρια/ απάνθρωπη ρουτίνα που ζούμε. Το βλέπεις ότι ακόμη και ο εργασιομανής, ο αγχώδης, ο τάχατες σοβαρός, ο μίζερος… θα τσικνώσει. Θα βάλει μια στολή ή θα γελάσει με τις στολές και τις πελλάρες των άλλων.
 
Θα ξεσκάσει. Θα το πει ίσως και από μέσα του… «ας τον διάολο όλοι, σας βαρέθηκα. Θέλω να το διασκεδάσω».
 
Ωραία τα Χριστούγεννα, ιερό το Πάσχα, ανέμελες οι καλοκαιρινές διακοπές αλλά τα Καρναβάλια στη Λεμεσό είναι μια ξεχωριστή απόδραση από την καθημερινότητα… Μοναδική