72 %
S
5.8 km/h
73 %
SW
5.1 km/h
74 %
E
3.5 km/h
S
3.7 km/h
78 %
S
17.1 km/h
99 %
SW
0 km/h

Περιβάλλον Για Όλους: Φυτοφάρμακα: Χημικές ουσίες με δραματικές συνέπειες στο περιβάλλον

09:00 29.01.2019
Εκατοντάδες μελέτες που έγιναν τα τελευταία χρόνια για τις βλαβερές ή μη συνέπειες των φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των ζιζανιοκτόνων, εντομοκτόνων και παρασιτοκτόνων, απέδειξαν ότι είναι ένας ύπουλος εχθρός για το φυσικό περιβάλλον, την υγεία των ανθρώπων και τις ίδιες τις καλλιέργειες. Όσον αφορά στο φυσικό περιβάλλον, τα φυτοφάρμακα διαταράζουν την ισορροπία των οικοσυστημάτων λόγω του ότι οι βλαβερές χημικές ουσίες που περιέχονται στα φυτοφάρμακα επηρεάζουν και καταστρέφουν τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής όπου γίνεται χρήση τους.
 
Μεγάλοι αριθμοί εντόμων όχι μόνο βλαβερών αλλά και ωφέλιμων θανατώνονται. Για παράδειγμα οι πληθυσμοί των μελισσών ελαττώνονται τις τελευταίες δεκαετίες με πολύ γρήγορο ρυθμό κάτι που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα φυτοφάρμακα. Επίσης, τα φυτοφάρμακα είναι χημικές ενώσεις ιδιαίτερα σταθερές που παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμα και πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται χιλιόμετρα μακριά από τον χώρο που χρησιμοποιήθηκαν. Παραδείγματος χάρη βρέθηκαν σε φώκιες και πιγκουίνους της Ανταρκτικής, υπολείμματα φυτοφαρμάκου (DDT) το οποίο είχε χρησιμοποιηθεί πολύ μακριά από την Ανταρκτική. Πολλές φορές μετά τη χρήση των φυτοφαρμάκων οι άδειες συσκευασίες καταλήγουν σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες με αποτέλεσμα να ρυπαίνονται τα νερά τους.
 
Τα τελευταία χρόνια πολλά κράτη έχουν πάρει μέτρα ώστε να περιοριστεί η χρήση των φυτοφαρμάκων. Από το 2015, ο Κυπριακός Οργανισμός Αγροτικής Ανάπτυξης προκήρυξε μέτρα ώστε να ενθαρρύνει τους γεωργούς να αποφύγουν τη χρήση χημικών ζιζανιοκτόνων στις καλλιέργειες τους δίνοντας τους κάποια επιχορήγηση. Ας πούμε όλοι ΟΧΙ στα χημικά φυτοφάρμακα και ας προτιμήσουμε φιλικές προς το περιβάλλον τεχνικές για την προστασία των καλλιεργειών μας.
 
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org)
Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού