Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
00:00 - 01:00
Μαρία Μαρκοπούλου
01:00 - 03:00
Ηρακλής Ευστρατιάδης
03:00 - 05:00
Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
05:00 - 06:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
06:00 - 06:10
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νίτσα Παύλου, Χάρης Παναγιώτου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Χριστόφορος Νέστωρος, Μαρία Ηροδότου
06:10 - 07:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
07:00 - 07:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νίτσα Παύλου, Χάρης Παναγιώτου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Χριστόφορος Νέστωρος, Μαρία Ηροδότου
07:05 - 08:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
08:00 - 08:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Χάρης Παναγιώτου, Νίτσα Παύλου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Μαρία Ηροδότου, Χριστόφορος Νέστωρος
08:05 - 08:30
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νίτσα Παύλου, Χάρης Παναγιώτου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Χριστόφορος Νέστωρος, Μαρία Ηροδότου
08:30 - 09:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
09:00 - 09:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου, Νίτσα Παύλου, Χάρης Παναγιώτου, Γιάννης Κωστακόπουλος, Χριστόφορος Νέστωρος, Μαρία Ηροδότου
09:05 - 10:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
10:00 - 10:10
Έλενα Χειλέτη
10:10 - 11:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
11:00 - 11:05
Έλενα Χειλέτη
11:05 - 12:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
12:00 - 12:05
Χρήστος Ζαβός
12:05 - 13:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
13:00 - 13:40
Πόλυς Χαραλάμπους, Χρήστος Ζαβός
13:40 - 15:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα Deutsche Welle
15:00 - 15:10
Χαρά Γεωργιάδη
15:10 - 16:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
16:00 - 16:05
Πανίκος Καρπέττας
16:05 - 17:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
17:00 - 17:10
Πανίκος Καρπέττας
17:10 - 18:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
18:00 - 18:05
Χρήστος Ζαβός
18:05 - 18:10
Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
18:10 - 19:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
19:00 - 19:10
Φάνης Κρίγκος
19:10 - 21:00
Σώσης Θεοδοσίου
21:00 - 00:00
58 %
SW
6.8 km/h
49 %
S
5.6 km/h
65 %
S
9.5 km/h
W
14.2 km/h
72 %
W
13.5 km/h
87 %
S
1.1 km/h

Περιβάλλον για όλους: Κοριδόθυμος ο κεφαλωτός

09:00 01.06.2018
Ο Κοριδόθυμος ο κεφαλωτός είναι το γνωστό μας θυμάρι και έχει το επιστημονικό όνομα Coridothymus capitatus ή Thymus capitatus. Στην Κύπρο ονομάζεται θρουμπίν. Είναι ιθαγενές είδος της Κύπρου και βρίσκεται σε δάση, θαμνώδεις, βραχώδεις θέσεις, άγονη γη και κατά μήκος δρόμων. Έχει καταγραφεί η παρουσία του σε όλη την έκταση του νησιού. Αξίζει να αναφερθεί ότι απαντάται σε όλες τις Μεσογειακές χώρες.
 
Το θυμάρι είναι γνωστό από την αρχαιότητα για τις αρωματικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Τα φύλλα και οι ώριμες ταξιανθίες του θυμαριού χρησιμοποιούνται ως άρτυμα και μπαχαρικό. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και τη φαρμακευτική. Όσον αφορά στη φαρμακευτική, θεωρείται ότι τα φύλλα του βοηθούν στην αντιμετώπιση της γρίπης, του κρυολογήματος και του βήχα (ως σιρόπι), ανακουφίζουν από το άσθμα και τις ημικρανίες ενώ βοηθούν και στην αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης. Το αφέψημα από τα υπέργεια τμήματα του θυμαριού θεωρείται αντισηπτικό και αποχρεμπτικό και είναι ιδανικό για βαθιά εγκατεστημένες λοιμώξεις των πνευμόνων που χαρακτηρίζονται από παχύρρευστο, κιτρινωπό φλέγμα.
 
Το θυμάρι είναι επίσης άριστο μελισσοτροφικό φυτό και το θυμαρίσιο μέλι είναι εξαιρετικής ποιότητας. Οι βλαστοί του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη στην καλαθοπλεκτική για κατασκευή σαρώθρων, τις γνωστές σαρκές. Αξίζει να σημειωθεί ότι το θυμάρι φυτρώνει σε απότομες πλαγιές και σε άγονα, πετρώδη και διαβρωμένα εδάφη, γι’ αυτό και θεωρείται δείκτης χαμηλής γονιμότητας του εδάφους.
 
Το θυμάρι έχει μεγάλη οικολογική αξία και προστατεύει το έδαφος από τη διάβρωση.
 
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org)
Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού
 
 
Πηγή Φωτογραφίας: