93 %
S
0.3 km/h
86 %
SE
6.6 km/h
97 %
NE
3.2 km/h
S
6 km/h
78 %
S
17.1 km/h
100 %
SW
0 km/h

Περιβάλλον για όλους: Βαλτόβιος Βάτραχος – Ένα όμορφο μικρό αμφίβιο

09:00 28.02.2018
Στην Κύπρο μπορεί να συναντήσει κανείς 3 είδη βατράχων που στολίζουν με την ομορφιά και τη χάρη τους, αλλά και με το ιδιαίτερο ήχο τους τούς Κυπριακούς βιότοπους. Ένας εκ των οποίων είναι ο βαλτόβιος βάτραχος που έχει το επιστημονικό όνομα Rana bedriadgae το οποίο είναι συνώνυμο με το Rana ridibunda. O βαλτόβιος αυτός βάτροχος είναι γνωστός και ως βάτραχος της λεβαντίνης. Οι κυπριακοί βαλτόβιοι βάτραχοι είναι κάπως χοντροί και έχουν δύο μακριά πίσω άκρα με πέντε δάκτυλα συνδεδεμένα με μεμβράνη και δύο μπροστινά άκρα με τέσσερα ασύνδετα δάκτυλα.
 
Οι κυπριακοί βαλτόβιοι βάτραχοι μπορεί να έχουν είτε γκριζωπή, είτε καφετιά, είτε πράσινη πλάτη με σκουρόχωμες κηλίδες ή όχι. Στην Κύπρο μπορούμε να συναντήσουμε μεγάλες ομάδες βαλτόβιων βατράχων σε δεξαμενές, μικρές λίμνες, ρυάκια και χαντάκια . Το κάλεσμα από τα αρσενικά για ζευγάρωμα ξεκινά την άνοιξη και συνήθως τα πρώτα βατράχια εμφανίζονται πλήρως μεταμορφωμένα στα τέλη Ιουνίου. Τα ενήλικα βατράχια τρέφονται κυρίως από έντομα του νερού και της ξηράς ενώ οι γυρίνοι τρέφονται με άλγη, νεκρούς οργανισμούς και φυτά.
 
Παρατηρητές βρήκαν ότι οι συγκεκριμένοι βάτραχοι δραστηριοποιούνται ακόμη και το χειμώνα γεγονός που υποστηρίζει την άποψη των ντόπιων ότι οι βαλτόβιοι βάτραχοι δεν πέφτουν σε χειμέρια νάρκη. Παρόλο που δεν θεωρείται απειλούμενο είδος οι βαλτόβιοι βάτραχοι επηρεάζονται από τη χρήση χημικών λιπασμάτων που δηλητηριάζουν τα νερά του τόπου μας και από την αποξήρανση των υγροβιότοπων.
 
Είναι σημαντικό να προστατέψουμε τους οικότοπους που ζουν τα πανέμορφα αυτά μικρά αμφίβια τα οποία θεωρούνται σημαντικοί κρίκοι στην τροφικοί αλυσίδα πολλών υδροβιότοπων.
 
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org)
Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού