93 %
S
0.3 km/h
86 %
SE
6.6 km/h
97 %
NE
3.2 km/h
S
6 km/h
78 %
S
17.1 km/h
100 %
SW
0 km/h

Περιβάλλον για όλους: Η κυπριακή αλεπού

16:59 24.11.2017

Η κυπριακή αλεπού, με το επιστημονικό όνομα Vulpes vulpes indutus, είναι ένα ενδημικό υποείδος που υπάρχει μόνο στην Κύπρο και πουθενά αλλού στον κόσμο και χρειάζεται την προστασία μας.

Είναι το μόνο σαρκοφάγο θηλαστικό που υπάρχει στην Κύπρο. Λόγω του ότι θεωρήθηκε επιβλαβές είδος για την κτηνοτροφία και το θήραμα, κυνηγήθηκε ανελέητα. Σήμερα όμως, πολλές επιστημονικές μελέτες καταδεικνύουν ότι έχει πολύ μικρή επίδραση στην πτηνοτροφία και στους πληθυσμούς των θηρεύσιμων ζώων, ενώ παράλληλα έχει ωφέλιμο ρόλο στα φυσικά οικοσυστήματα αλλά και τη γεωργία, αφού συμβάλλει στη μείωση των πληθυσμών των επιβλαβών τρωκτικών και των ακριδών.

Η αλεπού, λόγω της μεγάλης της ικανότητας να προσαρμόζεται σε κάθε τύπο βιοτόπου, συναντάται σε όλη την επικράτεια της χώρας ανάλογα με την διαθεσιμότητα φαγητού. Ζει συνήθως σε σπηλιές, πυκνούς θάμνους ή σε τρύπες στο έδαφος τις οποίες ανοίγει η ίδια.

Οι φωλιές της χαρακτηρίζονται από τις πολλές εισόδους και εξόδους που έχουν. Η αναπαραγωγή περίοδος της κόκκινης αλεπούς αρχίζει περίπου τον Ιανουάριο με Φεβρουάριο. Η διάρκεια της κυοφορίας διαρκεί περίπου 50 με 55 ημέρες και γεννά 3 με 8 μικρά κάθε φορά τα οποία φροντίζουν και οι δύο γονείς.

Έρευνα-Παρουσίαση: 
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού
Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα πατήστε τον υπερσύνδεσμο: http://kykpee.org/