72 %
S
5.8 km/h
73 %
SW
5.1 km/h
74 %
E
3.5 km/h
S
3.7 km/h
78 %
S
17.1 km/h
99 %
SW
0 km/h

Περιβάλλον για όλους: Η γεωργία και το περιβάλλον

16:51 20.11.2017

Ο άνθρωπος συνδέεται διαχρονικά με τη Γη, με δεσμούς ζωής.

Γεννημένος μέσα από τα σπλάχνα της, ανακάλυψε πολύ σύντομα την καλλιέργειά της για να τραφεί και να θρέψει τα παιδιά του. Σήμερα όμως επικράτησε σε όλο τον κόσμο η συμβατική εντατική γεωργία, η οποία στοχεύει στη μεγαλύτερη παραγωγή με τη χρήση αγροχημικών προϊόντων, λιπασμάτων, εντομοκτόνων και ζιζανιοκτόνων.

Αυτή η γεωργία, κατασπατάλησε τους φυσικούς πόρους και οδήγησε στη ρύπανση του περιβάλλοντος, στην καταστροφή των οικοσυστημάτων και σε τεράστια προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία από τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η βιομηχανική γεωργία εξαρτάται σήμερα μόνο από δεκαπέντε ποικιλίες φυτών, τα οποία αντιστοιχούν στο 90% της τροφής που χρησιμοποιούν οι ανθρώπινοι πληθυσμοί.

Η νέα αγροπεριβαλλοντική πολιτική της ΕΕ, 2020, παρουσιάζει για πρώτη φορά μια τάση προς την προστασία των φυσικών πόρων. Μέσα στα πλαίσια αυτά διακρίνεται πλέον η βιολογική γεωργία, ως η βασικότερη μορφή γεωργίας για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφόρο ανάπτυξη της υπαίθρου.

Φέτος, τα Ηνωμένα Έθνη ανακήρυξαν το 2014 ως Διεθνές Έτος Οικογενειακής Γεωργίας. Η στήριξη της οικογενειακής γεωργίας είναι σημαντικότερη από ποτέ σε έναν κόσμο αυξανόμενης αβεβαιότητας, λόγω της αστάθειας της αγοράς και της παγκόσμιας αύξησης της ζήτησης τροφίμων.

Έρευνα-Παρουσίαση: 
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού

Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα πατήστε τον υπερσύνδεσμο: http://kykpee.org/