63 %
SW
1.9 km/h
59 %
SW
0.5 km/h
70 %
NE
8.2 km/h
NW
9 km/h
78 %
S
17.1 km/h
99 %
S
3.2 km/h

Περιβάλλον για όλους: Το περιβάλλον σήμερα

12:10 08.11.2017

Αν κοιτάξουμε τη φύση θα δούμε ότι είναι, ένα τεράστιο ανοικτό βιβλίο και από μέσα ξεπηδούν ζώα, πουλιά, απέραντα δάση και δέντρα πράσινα, μικρά αγρολούλουδα, ουρανοί γαλάζιοι και ακρογιάλια μπλε. Ποια είναι όμως η κατάσταση του πλανήτη μας σήμερα; 

Η αλλαγή του κλίματος είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Η βιολογική ποικιλότητα απειλείται. Ένα εκατομμύριο είδη χλωρίδας και πανίδας κινδυνεύουν με εξαφάνιση έως το 2050.

Η ρύπανση του αέρα και των υδάτων παίρνει τρομακτικές διαστάσεις και απειλεί την ανθρώπινη υγεία, τη γεωργία, την οικονομία. Χιλιάδες πρόωροι θάνατοι αποδίδονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Η παραγωγή αποβλήτων και η αλόγιστη χρήση των φυσικών πόρων συνεχώς αυξάνονται. Πάνω από 1,8 δισεκατομμύρια τόνοι αποβλήτων παράγονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Βιώνουμε καθημερινά την υδατική ανεπάρκεια που προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να δοκιμάζει ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας.

Ποιος είναι ο ρόλος όμως του καθενός μας; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι απλοί πολίτες; Οι καθημερινές μας συνήθειες θα καθορίσουν πώς θα είναι ο πλανήτης στον οποίο ζούμε, αλλά και τι περιβάλλον θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Ας επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το περιβάλλον μας στο τι παράγουμε, στο τι καταναλώνουμε και πως χρησιμοποιούμε τους πόρους της γης.

Έρευνα-Παρουσίαση: 
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org) Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού

Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα πατήστε τον υπερσύνδεσμο: http://kykpee.org/