40 %
W
8.4 km/h
39 %
NE
7.4 km/h
50 %
SE
7.9 km/h
SW
3.2 km/h
50 %
S
8 km/h
51 %
S
7.6 km/h

Μια Ιστορία Ένα Τραγούδι: Calexico - Roll Tango

10:03 07.08.2017

ROLL TANGO
CALEXICO 2015

Μέσα στον Απρίλη του 2015 οι ιδιαίτερα αγαπητοί στο ελληνικό κοινό Calexico κυκλοφορούν το όγδοο άλμπουμ τους με τίτλο "Edge Of The Sun". Το indie rock συγκρότημα από την Αριζόνα που πήρε το όνομά του από την πόλη Calexico στα σύνορα της Καλιφόρνιας και του Μεξικού, κυκλοφορεί έναν δίσκο που είναι γεμάτος από μουσικούς επισκέπτες όπως οι Neko Case, Sam Beam (Iron & Wine), Ben Bridwell (Band of Horses), Νικ Urata (DeVotchKa), Gaby Moreno (γνωστή από την συνεργασία της με τον Hugh 'House' Laurie), Carla Morrison, και άλλους.

Για τον Joey Burns που είναι το επί σκηνής «πρόσωπο» των Calexico «Το “Edge of the Sun” αναδύεται από το σκοτάδι στο φως, ή κάθεται μεταξύ αυτών! Εσείς σε ποιά πλευρά είστε; - αναρωτιέται ο Burns. Το να κοιτάς το φως του ηλίου για μένα είναι ό,τι πιο κοντινό σε αυτόν το δίσκο, και στην πορεία της μπάντας γενικότερα. αλλά και στα σημεία που μας προσδιορίζουν μουσικά παγκοσμίως. Μαδρίτη, Νασβίλ, Τουσόν, Ελ Πάσο, Βερολίνο, Αθήνα είναι ένα εκλεκτικό μίγμα! Στο κάτω-κάτω, αυτό το album θα μας σπρώξει σε φωτεινότερες μέρες! Οι Calexico πάντα έδιναν αυτόν τον τόνο ελπίδας με τη μουσική τους, αγκαλιάζοντας σκοτεινά θέματα που πιστεύω πως όλοι μας μοιραζόμαστε!»

Σε μια από τις τελευταίες τους επισκέψεις στην Ελλάδα οι Calexico γνωρίζονται και συνεργάζεται με το ελληνικό παραδοσιακό συγκρότημα των Αθηναίων Takim. Καρπός αυτής της συνεργασίας είναι μερικά πολύ ενδιαφέροντα κομμάτια, ανάμεσα στα οποία και το “Roll Tango” που υπάρχει ως bonus track μέσα στο “Edge of the Sun”. Την ιστορία του κομματιού αφηγείται ο κιθαρίστας και τραγουδιστής του συγκροτήματος Joey Burns:

«Ο John Convertino έγραψε το κομμάτι και μου έστειλε ένα demo. Στη συνέχεια ανέλαβα εγώ και μαζί με τον Ryan Alfred, τον μπασίστα μας, προσαρμόσαμε την ενορχήστρωση για full μπάντα. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας μας στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, σκεφτήκαμε να ζητήσουμε τη βοήθεια του συγκροτήματος Takim, που παίζει παραδοσιακή ελληνική μουσική. Αρχικά ρώτησα τον μπουζουκτσή αν ήθελε να αναλάβει το σόλο, αλλά εκείνος είχε την ιδέα να βάλει περισσότερα όργανα να παίζουν μαζί την ίδια μελωδία. Το αποτέλεσμα είναι μαγικό και οδήγησε το κομμάτι σε νέα μονοπάτια. (Σημείωση: το όργανο που ακούγεται στο ξεκίνημα είναι κανονάκι). Στο ίδιο φεστιβάλ στην Αθήνα εμφανιζόταν και ο Eric Burdon (των Animals), οπότε εκείνος και η Ελληνίδα σύζυγός του, Μαριάννα, πέρασαν κι εκείνοι από το στούντιο και ηχογράφησαμε τα φωνητικά. Η χροιά του και η εμπειρία του μας χάρισαν την γοητεία εκείνη και την προσωπικότητα που χρειαζόταν για δέσει καλύτερα η ιστορία ανάμεσα στη μουσική και τις λέξεις. Ο αδελφός μου ο John μας βοήθησε με τους στίχους, που μιλούν για ένα πλανόδιο τσίρκο, το οποίο συμβολίζει όλα τα επίπεδα της εξουσίας και της διαφθοράς, που μια υποχωρούν και μια ξαναφουσκώνουν, σαν μια φλόγα που τρεμοσβήνει και πολύ εύκολα μπορεί να χαθεί τελείως.»

Έρευνα - Παρουσίαση : Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης

ΠΗΓΕΣ:
http://enlefko.fm/blog/music/rempetiko-the-calexico-way
http://www.musicislifep.com/…/calexico-edge-of-sun-2015.html