77 %
NW
10.6 km/h
95 %
E
4 km/h
94 %
W
1.8 km/h
SW
9 km/h
68 %
SW
18.7 km/h
100 %
S
9.8 km/h

Δωρεάν εισιτήριο για Λονδίνο…

12:26 08.06.2017

Του Χρήστου Ζαβού.

Τόσα χρόνια τα βλέπαμε από την ΤV. Με τέτοια προσήλωση/αναισθησία, που εξοικειωθήκαμε ακόμη και με το χειρότερο θέαμα που μπορεί το ανθρώπινο μάτι να παρακολουθήσει. 

Κανά κομμένο κεφάλι, καμιά δολοφονία με μαχαίρι σε πόλη της Ευρώπης, κανένας βομβαρδισμός νοσοκομείου στη Συρία, κανένας πνιγμός μικρού παιδιού στο Αιγαίο, λίγο πιο μετά Σπαλιάρα, ασυλία των Μαχητών… και μετά στο κρεβάτι όπως τα αγγελούδια για ύπνο.  

Μπορεί κιόλας κατά τη διάρκεια που χαζεύεις στο χαζοκούτι να παραγγείλεις delivery. Pizza Capricioza και έκρηξη καμικάζι σε συναυλιακό  χώρο…με επιδόρπιο δηλώσεις του Τραμπ. 

Να προτείνω κιόλας χωνευτικό; Δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου περί αγάπης μεταξύ των ανθρώπων. Τι άλλο θες; Τέλεια. Η πεμπτουσία της αποκτήνωσης.

Έλα όμως που όσο προχωράμε, η κτηνωδία μας πλησιάζει. Γιατί οι επιθέσεις στην Αγγλία, όπως και να το κάνουμε, ως Κύπριοι, μας επηρεάζουν όσο ποτέ. Γιατί μπορεί να διέλυσαν τη Συρία που είναι τρεις βάρκες δρόμος από μας, αλλά η Αγγλία διαθέτει πολύ περισσότερο το κυπριακό στοιχείο. Και χοιρομέρι να ψάξεις ή αμπελοπούλια στο βόρειο Λονδίνο, δύσκολα δεν θα το βρεις. 

Όλο και κάποιο συγγενή, παιδί φοιτητή, κουμπάρο ή κουμπάρα θα έχουμε που ζει στη Μεγάλη Βρετανία. Στην τελική το Λονδίνο για τον Κύπριο είναι ότι η Μέκκα για τους Μουσουλμάνους. Μια φορά στη ζωή σου επιβάλλεται να το επισκεφτείς. 

Και που λες, έχουμε πλέον μπει σε άλλη διάσταση ως Κύπριοι σε σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία. Μη εξετάζοντας τους λόγους και ποιοι μπορεί να ευθύνονται γι’ αυτή τη κατάσταση και όλες τις προεκτάσεις της, ζήσαμε πιο έντονα τις επιθέσεις σε Μάντσεστερ και την αγγλική πρωτεύουσα.

Ποιο είναι το κύριο συναίσθημα που κυριαρχεί στον ψυχισμό του καθενός από μας; Εύκολη ερώτηση, εύκολη είναι και η απάντηση. Ο φόβος. Συναίσθημα που κάποιοι πιο ειδικοί το τοποθετούν απέναντι ακριβώς από την αγάπη. Μήτρα αρνητικών συναισθημάτων, όπως η ανασφάλεια, το μίσος, η ζήλια και ένα σωρό άλλα. 

Η ζωή του καθενός αλλάζει. Των κατοίκων ανά την Ευρώπη που πλέον ζουν το φόβο στο πετσί τους. Όπως φυσικά και οι κάτοικοι των αραβικών χωρών, που για χρόνια βομβαρδίζονται από τους «πολιτισμένους» δυτικούς. 

Φόβος παντού. Και όπου φόβος, η αναζήτηση της ασφάλειας. Την οποία σου παρέχουν τα κράτη και οι κυβερνήσεις οι οποίες ευθύνονται όμως για την κατάσταση. 

Πας τώρα στο Λονδίνο για διακοπές; Βόλτα με το παιδί σου στην Leicester Square; Ψώνια στην Oxford Street; Σ’ όλα αυτά τα αξιοθέατα που κρύβει η αγγλική πρωτεύουσα; Άμα κιόλας έχεις να πας συναυλία, σε μια από τις πολλές που πραγματοποιούνται εκεί; 

Δύσκολη ερώτηση. Η απάντηση όμως δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από το να συνεχίζεις να ζεις. Χωρίς φόβο. Με αγάπη...που είναι το αντίδοτο κάθε κακού σ’ αυτό το πλανήτη.