93 %
S
0.3 km/h
86 %
SE
6.6 km/h
97 %
NE
3.2 km/h
S
6 km/h
78 %
S
17.1 km/h
100 %
SW
0 km/h

Περιβάλλον για όλους: Διπλοσιάχινο - Accipiter gentilis

09:11 02.06.2017

Το διπλοσιάχινο με το επιστημονικό όνομα Accipiter gentilis είναι ένα μεγαλοπρεπές πτηνό και ίσως το ομορφότερο αρπακτικό των δασών μας. Ανήκει στην οικογένεια των Αξιπιτριδών και είναι ένας σπάνιος μόνιμος κάτοικος του νησιού αλλά και ένας περαστικός επισκέπτης.

Το διπλοσιάχινο ή διπλοσάινο θεωρείται από τους καλύτερους ιπτάμενους θηρευτές καθώς ξεχωρίζει για τη δύναμη και την αστραπιαία ταχύτητα της επίθεσής του. Έχει χοντρά, φαρδιά φτερά, επίμηκες σώμα και φαρδύ στήθος. Το φτέρωμα του στο πάνω μέρος είναι γκριζοκαφέ και το στήθος του άσπρο με γκριζόμαυρες οριζόντιες λεπτές ραβδώσεις. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του διπλοσιάχινου είναι το σπινθηροβόλο βλέμμα του και η οστέϊνη προεξοχή πάνω από το μάτι που το προστατεύει καθώς κινείται ανάμεσα στα κλαδιά πυκνών δέντρων.

Είναι πουλί που δεν του αρέσει η ανθρώπινη παρουσία και ζει απομονωμένο βαθιά μέσα στο δάσος. Το διπλοσιάχινο χτίζει τη φωλιά του πάνω σε πανύψηλα πεύκα. Γεννά 3-4 γαλαζόλευκα αυγά από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τις αρχές Μαΐου, τα οποία κλωσσάει μόνο το θηλυκό. Τρέφεται κυρίως με πουλιά και ποντίκια. Ωστόσο τα ευμεγέθη διπλοσάινα, σκοτώνουν κατά καιρούς, πολύ μεγαλύτερα ζώα, μέχρι και αλεπούδες, που μπορεί να είναι περισσότερο από δύο φορές το βάρος τους. Παρόλο που είναι δύσκολο και δύστροπο πτηνό το διπλοσιάχινο, για την Ιερακοθηρία, θεωρείται ένα από τα καλύτερα γεράκια χάρη στις εξαιρετικές θηρευτικές του ικανότητες.

Έρευνα-Παρουσίαση: 
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού (www.kykpee.org)

Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα πατήστε τον υπερσύνδεσμο:
http://www.kykpee.org

Πηγή Φωτογραφίας:
www.wikipedia.com 
http://www.wikiwand.com/…/%CE%94%CE%B9%CF%80%CE%BB%CE%BF%CF…