63 %
SW
1.9 km/h
59 %
SW
0.5 km/h
70 %
NE
8.2 km/h
NW
9 km/h
78 %
S
17.1 km/h
99 %
S
3.2 km/h

Περιβάλλον για όλους: Μαύρο Φίδι - Ο Περβολάρης - Dolichophis jugularis

09:07 29.05.2017

Ανάμεσα στα μη δηλητηριώδη φίδια που συναντάμε στην Κύπρο συμπεριλαμβάνεται και το Μαύρο φίδι ή αλλιώς όπως αποκαλείται ο Περβολάρης ή το Θερκό. Το Μαύρο φίδο έχει το επιστημονικό όνομα Dolichophis jugularis και στην Κύπρο απαντάται το ενδημικό υποείδος cypriacus. Είναι ένα ημερόβιο φίδι που το μήκος του φτάνει τα 3 μέτρα και θεωρείται το μεγαλύτερο φίδι της Ευρώπης.

Τα ενήλικα άτομα έχουν ενιαίο μαύρο χρώμα, με χαρακτηριστικές κοκκινωπές αποχρώσεις στο λαιμό τους, ενώ τα ανώριμα άτομα φέρουν στη ράχη πολλές μικρές σκουρόχρωμες κηλίδες. Τον χειμώνα πέφτει σε χειμέρια νάρκη. Μπορεί κανείς να το συναντήσει σχεδόν σε όλη την Κύπρο και κυρίως σε γεωργικές περιοχές. Είναι ένα γρήγορο και νευρικό φίδι που κυνηγά δραστήρια τη λεία του. Τρέφεται με μικρά θηλαστικά, πουλιά, σαύρες, αλλά και με άλλα είδη φιδιών, ενώ παρουσιάζει και υψηλά επίπεδα κανιβαλισμού. Το μαύρο φίδι είναι εξαιρετικά ωφέλιμο ειδικά για τη γεωργία.

Ο περβολάρης μπορεί να φιλέψει με τον άνθρωπο. Πολλοί γεωργοί, παλαιότερα, μετέφεραν μαύρα φίδια στα χωράφια τους για τον έλεγχο των τρωκτικών και των άλλων φιδιών όπως για παράδειγμα της δηλητηριώδους φίνας. Το Θερκό θα αμυνθεί σθεναρά αν απειληθεί, σηκώνοντας ψηλά το μπροστινό μέρος του σώματός του και σφυρίζωντας δυνατά προσποιώντας επίθεση. Πολλές φορές μπορεί να συγχύσει κανείς το Θερκό με το κυπριακό φίδι που είναι επίσης μαύρο. Ωστόσο το Θερκό έχει κοκκινωπές αποχρώσεις στο λαιμό ενώ το κυπριακό φίδι κιτρινωπές ή υπόλευκες. Επιπλέον, το κυπριακό φίδι έχει άσπρους δακτυλίους γύρω από τα μάτια κάτι που δεν έχει το μαύρο φίδι. Το μαύρο φίδι προστατεύεται από την Εθνική Νομοθεσία σύμφωνα με τον «περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και Άγριας Ζώης Νόμο», ενώ ανήκει και στο παράρτημα IV της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους οικότοπους (92/43 ΕΟΚ), καθώς και στο Παράρτημα II της Σύμβασης της Βέρνης.

Έρευνα-Παρουσίαση: 
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού (www.kykpee.org)

Για περισσότερες πληροφορίες για το θέμα πατήστε τον υπερσύνδεσμο:
http://www.kykpee.org

Πηγή Φωτογραφίας:
© Aviad Bar , http://snakesofisrael.com/aviad/index.html