63 %
SW
1.9 km/h
59 %
SW
0.5 km/h
70 %
NE
8.2 km/h
NW
9 km/h
78 %
S
17.1 km/h
99 %
S
3.2 km/h

Περιβάλλον για όλους: Ο Κίτσης - Ένας πολύ καλός κυνηγός (Falco tinnunculus)

09:03 25.05.2017

Ο κίτσης ή όπως αλλιώς αποκαλείται σιαχίνι ή ανεμογάμης είναι ένα από τα μικρότερα σε μέγεθος γεράκια του τόπου μας. Το επιστημονικό του όνομα είναι Falcotinnunculus και ανήκει στην Οικογένεια Φαλκονίδες. Το μήκος του σώματος του κυμαίνεται γύρω στα 30-39 εκατοστά και το άνοιγμα των πτερύγων του στα 65-84 εκατοστά. Το αρσενικό σιαχίνιέχει γκριζωπό κεφάλι, καστανοκόκκινο πάνω μέρος με μικρές μαύρες κηλίδες και πολύ ανοιχτόχρωμο καφετί κάτω μέρος με μαύρες κηλίδες. Το θηλυκό έχει σκουρότερο φτέρωμα με μαύρες οριζόντιες ραβδώσεις στο πάνω μέρος.

Ο κίτσης τρέφεται κυρίως με τρωκτικά αλλά και με έντομα, μικρά πουλιά, αμφίβια και σαύρες. Εντυπωσιακός είναι ο τρόπος που κυνηγά ο κίτσηςαφού χρησιμοποιεί τις τεχνικές του γυροπετάγματος και της αιώρησης περίπου 10-20 μέτρα πάνω από το έδαφος και μόλις εντοπίσει τη λεία του, ορμά στο έδαφος και τη συλλαμβάνει. Επίσης ο κίτσης, όπως και άλλα πουλιά, έχει την ικανότητα να βλέπει σε μήκη κύματος κοντά στο υπεριώδες φως, με αποτέλεσμα να εντοπίζει τα ίχνη που αφήνουν τα ούρα των τρωκτικών στις φωλιές τους εφόσον αυτά αστράφτουν κάτω από το ηλιακό φως.

Φωλιάζει την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου σε ψηλούς βράχους, κουφάλες δέντρων, παλιές φωλιές άλλων πουλιών, τεχνητές φωλιές αλλά και σε σπίτια. Το Βραχοκιρκίνεζο,όπως ονομάζεται διαφορετικά, γεννά συνήθως 3-6 αυγά. Η κυριότερη απειλή για το γεράκι αυτό είναι η εκτεταμένη χρήση των φυτοφαρμάκων που δηλητηριάζει το έδαφος, τα νερά και την ατμόσφαιρα προκαλώντας τη θανάτωση πολλών πουλιών.

Έρευνα-Παρουσίαση: 
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού (www.kykpee.org)

Πηγή Φωτογραφίας:
http://cypruswildbirds.blogspot.com.cy