Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
00:00 - 01:00
Μαρία Μαρκοπούλου
01:00 - 03:00
Ηρακλής Ευστρατιάδης
03:00 - 05:00
Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
05:00 - 06:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
06:00 - 06:10
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Νίτσα Παύλου - Χάρης Παναγιώτου
06:10 - 07:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
07:00 - 07:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Νίτσα Παύλου - Χάρης Παναγιώτου
07:05 - 08:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
08:00 - 08:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Χάρης Παναγιώτου - Νίτσα Παύλου
08:05 - 08:30
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Νίτσα Παύλου - Χάρης Παναγιώτου
08:30 - 09:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
09:00 - 09:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Νίτσα Παύλου - Χάρης Παναγιώτου
09:05 - 10:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
10:00 - 10:10
Έλενα Χειλέτη
10:10 - 11:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
11:00 - 11:05
Έλενα Χειλέτη
11:05 - 12:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
12:00 - 12:05
Χρήστος Ζαβός
12:05 - 13:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
13:00 - 13:30
Πόλυς Χαραλάμπους - Χρήστος Ζαβός
13:30 - 15:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα Deutsche Welle
15:00 - 15:10
Χαρά Γεωργιάδη
15:10 - 16:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
16:00 - 16:05
Πανίκος Καρπέττας
16:05 - 17:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
17:00 - 17:10
Πανίκος Καρπέττας
17:10 - 18:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
18:00 - 18:05
Χρήστος Ζαβός
18:05 - 18:10
Γεωργία Αντωνιάδου
18:10 - 19:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
19:00 - 19:10
Φάνης Κρίγκος
19:10 - 21:00
Σώσης Θεοδοσίου
21:00 - 00:00
65 %
NW
9.2 km/h
34 %
S
0.5 km/h
38 %
S
4.7 km/h
SW
5.5 km/h
74 %
W
19.2 km/h
45 %
NW
5.1 km/h

Περιβάλλον Για Όλους: Μοσχοκάρφιν, το ευεργετικό μπαχαρικό με τις πολλές ιδιότητες

09:00 05.07.2019
Το μοσχοκάρφιν γνωστό και ως γαρύφαλλο ή καρυόφυλλο, είναι ένα αρωματικό άρτυμα με έντονη και καυτερή γεύση [1]. Αποτελείται από τον αρωματικό ανθοφόρο οφθαλμό (μπουμπούκι) του τροπικού δέντρου Συζύγιον το αρωματικόν (Syzygium aromaticum ή Eugenia caryophyllus), το οποίο βοτανικά ανήκει στην οικογένεια Μυρτίδες (Myrtaceae) [1,3,4]. Το αειθαλές αυτό δέντρο είναι ιθαγενές στην Ινδονησία και στις Φιλιππίνες, έχει πυραμοειδή μορφή και ύψος μέχρι 15 μέτρα [1,2,3].
 
Τα φύλλα του είναι αρωματικά, όπως και οι ανθοφόροι οφθαλμοί του, οι οποίοι αρχικά έχουν χλωμό χρώμα, σταδιακά γίνονται πράσινοι και όταν είναι έτοιμοι για συγκομιδή, αποκτούν ένα φωτεινό ρόδινο χρώμα [1,2]. Τα μπουμπούκια αυτά συγκομίζονται όταν έχουν μήκος 1,5 – 2 εκατοστά [2,3] και αποτελούνται από ένα μεγάλο και μακρύ κάλυκα, ο οποίος καταλήγει σε 4 σέπαλα ανοιχτά προς τα έξω και 4 μη ανοιγόμενα πέταλα, τα οποία σχηματίζουν μια μικρή κεντρική σφαίρα [2,3]. Κάθε γαριφαλόδενδρο παράγει περίπου 35 κιλά μπουμπούκια, τα οποία αποξηραίνονται το χειμώνα με έκθεση στον ήλιο [4].
Τα άγουρα αποξηραμένα μπουμπούκια χρησιμοποιούνται στην κουζίνα γερά ή αλεσμένα για να δώσουν άρωμα, καυστικότητα και γεύση σε μια μεγάλη ποικιλία εδεσμάτων [1,2]. Το μπαχαρικό αυτό περιέχει επίσης κι ένα ισχυρό αιθέριο έλαιο, το γαριφαλέλαιο, το οποίο εξάγεται με απόσταξη από τα μπουμπούκια, τους νεαρούς βλαστούς και τα φύλλα [1,2].
 
Κάποιες από τις φαρμακευτικές του χρήσεις εντοπίζονται στην οδοντιατρική, λόγω των αντιοξειδωτικών, ισχυρών αντισηπτικών, αντιφλεγμονωδών και αναλγητικών ιδιοτήτων του [3,4]. Επιπρόσθετα, χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία, στη βιομηχανία καλλυντικών, καθώς και στη γεωργία, ως φυτοφάρμακο και απολυμαντικό [1,2,4].
 
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org)
Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού
 
 
Πηγές κειμένου:
1. Αρωματικά και αρτυματικά φυτά στην Κύπρο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Γεώργιος Ν. Χατζηκυριάκου. Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου. Σύνδεσμος Δασοπόνων Απόφοιτων Δασικού Κολεγίου Κύπρου. Λευκωσία 2007.
 
Πηγή φωτογραφίας: