93 %
S
0.3 km/h
86 %
SE
6.6 km/h
97 %
NE
3.2 km/h
S
6 km/h
78 %
S
17.1 km/h
100 %
SW
0 km/h

Περιβάλλον Για Όλους: Οικολογική αντιμετώπιση των μυρμηγκιών στο σπίτι

09:00 02.07.2019
Τα μυρμήγκια, τα κοινωνικά και εργατικά αυτά έντομα, αποτελούν μια από τις πιο οργανωμένες ομάδες του ζωικού βασιλείου, η οποία αποτελείται από πέραν των 12.000 καταγεγραμμένων ειδών [3,4]. Το μυρμήγκια θα τα συναντήσει κανείς σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, καθώς έχουν αποικίσει σχεδόν κάθε ηπειρωτική περιοχή της Γης [2,4]. Αποτελούν συμπαθή έντομα αλλά παρόλα αυτά είναι ανεπιθύμητα για τον άνθρωπο, γι’ αυτό και συνεχώς ο άνθρωπος αναζητά τρόπους για να τα εξαφανίσει από τους χώρους που κατοικεί [4].
 
Για την καταπολέμησή τους δεν χρειάζεται πάντοτε να καταφεύγουμε σε χημικές λύσεις, καθώς υπάρχουν πολλά φυσικά προϊόντα, τα οποία έχουν άριστα αποτελέσματα. Ο ψεκασμός των ρωγμών του σπιτιού με χυμό λεμονιού ή ξύδι αποπροσανατολίζει τα μυρμήγκια, ενώ ο ψεκασμός με αιθέρια έλαια κανέλλας, γαρύφαλλου, δυόσμου και μέντας αποτρέπει την εμφάνισή τους, χαρίζοντας παράλληλα ωραίο άρωμα στο σπίτι. Το βραστό νερό μόνο του ή σε συνδυασμό με υγροσάπουνο μπορεί να τα εξολοθρεύσει ενώ η κιμωλία θα τα αποτρέψει να πλησιάσουν. Ένα μείγμα από μαγειρική σόδα και ζάχαρη άχνη όταν καταναλωθεί από τα μυρμήγκια, θα επέλθει μια χημική αντίδραση στον οργανισμό τους η οποία θα τα εξοντώσει.
 
Η ανάμειξη γλυκαντικών ουσιών, όπως για παράδειγμα ασπαρτάμης, με χυμό μήλο δημιουργεί μια αντίδραση με την νευροτοξίνη που έχουν τα μυρμήγκια. Για απλή απομάκρυνσή τους, συστήνεται και η τοποθέτηση κόκκων του καφέ ή το κατακάθι του στις ρωγμές του σπιτιού [1,5]. Τα μυρμήγκια, εντούτοις, δεν είναι καθόλου ανεπιθύμητα για την ίδια τη φύση, λόγω του πολύ σημαντικού ρόλου που διαδραματίζουν στην ανακύκλωση των φυσικών πόρων του περιβάλλοντος [4].
 
 
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org)
Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού