71 %
N
1.9 km/h
E
3.7 km/h
86 %
W
2.9 km/h
S
6.8 km/h
71 %
NE
3.9 km/h
41 %
NW
0 km/h

Περιβάλλον για όλους: Ήσυχες Περιοχές - Η απάντηση στην Ηχορύπανση

09:00 06.06.2019
Σήμερα τουλάχιστον 110 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάζονται αρνητικά από το θόρυβο στις πόλεις της Ευρώπης. Οι άνθρωποι χρειάζονται να ξεφύγουν από αυτή τη μορφή ρύπανσης και να αποκτήσουν πρόσβαση σε «Ήσυχες Περιοχές» για να εργαστούν, να χαλαρώσουν και να ζήσουν μια υγιή ζωή. Σοβαρά προβλήματα υγείας προκύπτουν όταν οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι σε μακροχρόνιο θόρυβο που προέρχεται από τα αυτοκίνητα στους δρόμους, σιδηροδρομικούς σταθμούς, αεροδρόμια ή βιομηχανίες. Όλα αυτά αποτελούν ηχορύπανση. Όταν τώρα λέμε «Ήσυχη Περιοχή» δεν εννοούμε κατ’ ανάγκη την απόλυτη ησυχία, δηλαδή τη σιωπή, αλλά την ύπαρξη ήχων που στη συντριπτική πλειοψηφία τους προέρχονται από φυσικές ηχητικές πηγές (δηλ. γεωφυσικοί ή βιολογικοί ήχοι), χωρίς την παρέμβαση ανθρωπογενών πηγών θορύβου.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με μελέτες, αστικές περιοχές με μεγάλα ποσοστά πρασίνου και γενικότερα φυσικών στοιχείων, δείχνουν να «εξουδετερώνουν» τις αρνητικές επιδράσεις του περιβαλλοντικού θορύβου στην ανθρώπινη υγεία. Εκτιμάται ότι 20% των Ευρωπαίων πολιτών εκτίθεται σε επίπεδα θορύβου που επιστημονικά θεωρούνται μη-επιτρεπτά (πάνω από 65dB), στις επονομαζόμενες «μαύρες» περιοχές, ενώ ένα 20% κατοικεί σε «γκρίζες» περιοχές (μεταξύ 55 και 65 dB). Τουλάχιστον 10,000 πρόωροι θάνατοι λόγω της έκθεσης στον θόρυβο καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη, ενώ ο αριθμός αυτός θεωρείται υποεκτιμημένος.
 
Όλο και περισσότερες χώρες λαμβάνουν μέτρα για την ανάδειξη των Ήσυχων Περιοχών με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους. Στο χέρι μας είναι να προστατέψουμε και να αναδείξουμε τις «Ήσυχες Περιοχές» που κρύβει το νησί μας.
 
Ας κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας και ας ανακαλύψουμε ο καθένας το «μαγευτικό του σημείο» έξω στη φύση, την ήσυχη περιοχή του που τον ξεκουράζει. Ας απολαύσουμε τους βιολογικούς ήχους δηλαδή τους ήχους των δέντρων, των πουλιών ή τους ήχους της θάλασσας, του ανέμου. Ας το κάνουμε για την υγεία μας.
 
Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (www.kykpee.org)
Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού
 
Πηγή φωτογραφίας: