Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
00:00 - 01:00
Μαρία Μαρκοπούλου
01:00 - 03:00
Ηρακλής Ευστρατιάδης
03:00 - 05:00
Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
05:00 - 06:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
06:00 - 06:10
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Νίτσα Παύλου - Χάρης Παναγιώτου
06:10 - 07:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
07:00 - 07:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Νίτσα Παύλου - Χάρης Παναγιώτου
07:05 - 08:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
08:00 - 08:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Χάρης Παναγιώτου - Νίτσα Παύλου
08:05 - 08:30
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Νίτσα Παύλου - Χάρης Παναγιώτου
08:30 - 09:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
09:00 - 09:05
Μιχάλης Παπαευαγόρου - Νίτσα Παύλου - Χάρης Παναγιώτου
09:05 - 10:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
10:00 - 10:10
Έλενα Χειλέτη
10:10 - 11:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
11:00 - 11:05
Έλενα Χειλέτη
11:05 - 12:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
12:00 - 12:05
Χρήστος Ζαβός
12:05 - 13:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
13:00 - 13:40
Πόλυς Χαραλάμπους - Χρήστος Ζαβός
13:40 - 15:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
15:00 - 15:05
Δημοσιογραφικό Τμήμα Deutsche Welle
15:05 - 15:15
Πανίκος Καρπέττας
15:15 - 16:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
16:00 - 16:05
Πανίκος Καρπέττας
16:05 - 17:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
17:00 - 17:10
Κωνσταντίνος Καρεμφύλλης
17:10 - 18:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
18:00 - 18:05
Χρήστος Ζαβός
18:05 - 18:10
Φάνης Κρίγκος
18:10 - 19:00
Δημοσιογραφικό Τμήμα
19:00 - 19:10
Φάνης Κρίγκος
19:10 - 21:00
Σώσης Θεοδοσίου
21:00 - 00:00
55 %
N
0 km/h
65 %
S
6 km/h
38 %
W
4.5 km/h
S
10.6 km/h
254 %
S
0 km/h
51 %
NW
3.2 km/h

Δρ.Τιμόθεος Τιμοθέου: Τα κρυολογήματα - οι ιώσεις και πως πρέπει να τα αποφεύγουμε

Toν χειμώνα οι ιώσεις –του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης- είναι συχνότερες και πιο επίμονες. Η παραμονή των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους ευνοεί τη μεταφορά των ιών από άτομο σε άτομο, μετά από βήχα ή φτάρνισμα. Ο κακός αερισμός των χώρων αυτών δίνει το περιθώριο στους ιούς να γίνονται ανθεκτικότεροι.
Μετά από λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης, μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα, όπως πνευμονία, άσθμα, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα.
 
Ο Δρ.Τιμόθεος Τιμοθέου,Ειδικός Παιδίατρος, μιλά στο Ygeia News για τα κρυολογήματα και τις ιώσεις ,τι πρέπει να γνωρίζουμε και πως πρέπει να τα αποφεύγουμε για την προστασία των παιδιών μας.
Κοινό κρυολόγημα
 
ΕΡ: Τι προκαλεί κρυολογήματα;
 
ΑΠ: Οι ιοί είναι μικροοργανισμοί που προκαλούν στον οργανισμό λοιμώξεις, κυρίως στο αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα και δεν αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά. Ο γιατρός απλά θεραπεύει τα συμπτώματα. Ο πιο συχνός ιός είναι ο ιός του κοινού κρυολογήματος.
Αίτια
 
ΕΡ: Τι προκαλεί τη γρίπη και τι την ίωση;
 
ΑΠ: Η γρίπη οφείλεται στον ιό της γρίπης, ο οποίος κάθε χρόνο έχει κάποιες μικρές διαφορές από τον προηγούμενο, λόγω μεταλλάξεων.Για τον λόγο αυτό, το εμβόλιο είναι κάθε φορά καινούριο.
Οι απλές ιώσεις του αναπνευστικού οφείλονται σε ιούς, οι οποίοι ομοιάζουν αρκετά με τον ιό της γρίπης, δεν είναι όμως, τόσο δυνατοί, ενώ τα συμπτώματά τους είναι ηπιότερα.
Συμπτώματα
ΕΡ: Ποια είναι τα χαρακτηριστικά συμπτώματα της ίωσης και ποια της γρίπης;
ΑΠ: Τα συμπτώματα της απλής ίωσης ή του κοινού κρυολογήματος είναι, κυρίως, ο ελαφρύς πυρετός, η καταρροή, ο βήχας, ο πονόλαιμος, καθώς και οι μυαλγίες. Η γρίπη, από την άλλη μεριά, προκαλεί ψηλό πυρετό, αρθραλγίες, μυαλγίες, πονόλαιμο, καταρροή, κόπωση, βήχα, εμετό ή διάρροια και πονοκέφαλο.
Η διάρκεια της γρίπης είναι 3 – 7 μέρες (αν και συνήθως μπορεί να διαρκέσει από 3 μέχρι 5 μέρες) και τα συμπτώματα σιγά-σιγά εξασθενούν, ο πυρετός υποχωρεί και ο ασθενής αισθάνεται καλύτερα και πιο δυνατός.
 
Συχνότητα
 
ΕΡ: Γιατί κατά τη διάρκεια του χειμώνα οι ιώσεις είναι συχνότερες;
ΑΠ: Τον χειμώνα οι ιώσεις που αναφέρθηκαν ανωτέρω (του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης) είναι συχνότερες και πιο επίμονες. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τη συχνότητα αυτή. Η παραμονή των ανθρώπων σε κλειστούς χώρους ευνοεί τη μεταφορά των ιών από άτομο σε άτομο, μετά από βήχα ή φτάρνισμα. Ο κακός αερισμός των χώρων αυτών δίνει το περιθώριο στους ιούς να γίνονται ανθεκτικότεροι για περισσότερες ώρες. Συγκεκριμένα, τον χειμώνα οι ιοί επιζούν στον αέρα για 6 ώρες, ενώ το καλοκαίρι για 3 ώρες. Αυτή η μακροχρόνια παραμονή των ιών ευνοεί την εισπνοή τους από τον άνθρωπο, με επακόλουθο τη λοίμωξη.
 
Διάρκεια
 
ΕΡ: Πόσο διαρκεί η γρίπη και πόσο η ίωση ;
 
ΑΠ: Η λοίμωξη από γρίπη διαρκεί από 3 μέχρι 7 μέρες (συνήθως όμως από 3 μέχρι 5 μέρες).Πάντα, βέβαια, εξαρτάται από την κατάσταση και την άμυνα του οργανισμού και, φυσικά, από τη θεραπεία – αντιμετώπιση των συμπτωμάτων.
 
Η λοίμωξη από την απλή ίωση (κοινό κρυολόγημα) διαρκεί από 3 μέχρι 5 μέρες το λιγότερο.
Πρόληψη
 
ΕΡ: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς για να προστατεύουν τα παιδιά τους το χειμώνα να μην αρρωσταίνουν;
 
ΑΠ: Δεν είναι πάντα εύκολο να προλάβει κανείς τις λοιμώξεις στα παιδιά, ιδιαίτερα αν τα παιδιά πηγαίνουν σε παιδικό σταθμό ή σχολείο. Μερικά μέτρα, όμως, μπορούν να βοηθήσουν προληπτικά, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός των δωματίων, η αποφυγή της επαφής με ασθενείς, η αποφυγή επισκέψεων σε κλειστούς χώρους, η σύσταση για ατομική υγιεινή, όπως και η χρήση χαρτομάντιλων στο βήχα ή στο φτάρνισμα. Επίσης, θεωρείται αποτελεσματική και η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών με φυσικά προϊόντα, όπως τα βότανα.
Ένας άλλος τρόπος πρόληψης και προστασίας των παιδιών για να αποφύγουν τις ασθένειες το χειμώνα είναι και ο εμβολιασμός με το εμβόλιο κατά της γρίπης, το οποίο ενδείκνυται ιδιαίτερα για τα ευαίσθητα παιδιά, όπως αυτά που έχουν άσθμα, σακχαρώδη διαβήτη κ.α. Το εμβόλιο κατά της γρίπης προστατεύει και από τα απλά κρυολογήματα, αφού οι ιώσεις που προκαλούν τις απλές λοιμώξεις μοιάζουν με τον ιό της γρίπης.
 
Επικινδυνότητα
 
ΕΡ: Πόσο επικίνδυνες είναι οι ιώσεις;
 
ΑΠ: Οι ιώσεις δεν είναι επικίνδυνες, αφού ως μικροοργανισμοί δεν προκαλούν πολλά προβλήματα. Η ιατρική δίνει σημασία στα συμπτώματα που προκαλούν και αυτά προσπαθεί να θεραπεύσει. Κάποτε, όμως, ιδιαίτερα μετά τον ιό της γρίπης, παρουσιάζονται επιπλοκές, κυρίως βρογχίτιδες, πνευμονίες και ωτίτιδες, οι οποίες χρειάζονται αντιβίωση για την αντιμετώπισή τους. Αυτές οι επιπλοκές παρουσιάζονται, κυρίως, σε άτομα με κακό ανοσοποιητικό σύστημα ή άτομα με χρόνιες παθήσεις.
 
Φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης
 
ΕΡ: Φυσικοί παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισης του κρυολογήματος (βήχας, πονόλαιμος κ.λ.π);
 
ΑΠ: Μερικοί παραδοσιακοί τρόποι αντιμετώπισης του κρυολογήματος είναι η λήψη επαρκών υγρών, καθώς και η λήψη αντιπυρετικών και αντιβηχικών φαρμάκων. Τα ροφήματα βοηθούν στο να μαλακώνει ο λαιμός, ενώ μπορεί να προστεθεί και σε αυτά λίγο μέλι. Οι εισπνοές με φύλλα ευκαλύπτου μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων, καθώς και η αποφυγή της ζάχαρης και πολλών αμυλούχων τροφών. Η ζάχαρη επηρεάζει για μερικές ώρες το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι καλό να αποφεύγεται. Αν πρόκειται να καταναλωθεί τσάι ή κάποιο άλλο ρόφημα, πρέπει να προτιμάται το μέλι.
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του βήχα, μπορεί κανείς να καταναλώσει αντιβηχικά σιρόπια, ροφήματα με μέλι, αφού τα υγρά είναι απαραίτητα σε τέτοιες περιπτώσεις, να χρησιμοποιήσει καραμέλες με αντισηπτική και καταπραϋντική δράση, ενώ αν υπάρχει πρόβλημα αναπνευστικού, είναι δυνατή και η χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων.
Τέλος, για τον πονόλαιμο, συστήνονται παυσίπονα, καραμέλες που μαλακώνουν τον λαιμό και έχουν αντισηπτική δράση, ροφήματα και εισπνεόμενα φάρμακα.
Επιπλοκές
 
ΕΡ: Ποιες είναι οι επιπλοκές του κρυολογήματος;
 
ΑΠ: Οι συνήθεις επιπλοκές, μετά από απλές ιώσεις, είναι σπάνιες και αφορούν ευαίσθητα και με χρόνιες παθήσεις άτομα. Όμως, μετά από λοιμώξεις από τον ιό της γρίπης, μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές στο αναπνευστικό σύστημα, όπως πνευμονία, άσθμα, βρογχίτιδα, ωτίτιδα, αμυγδαλίτιδα και φαρυγγίτιδα. Οι παθήσεις αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με αντιβιοτική αγωγή και άλλα φάρμακα.
Ενδείξεις
 
ΕΡ: Πότε οι γονείς πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούν στον παιδίατρο;
 
ΑΠ: Οι γονείς πρέπει να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο, αν ο πυρετός ξεπεράσει το τρίτο εικοσιτετράωρο, αν ο βήχας είναι έντονος, αν το παιδί έχει εμετούς, αν είναι κακόκεφο και κλαίει συνεχώς και αν έχει υγρό έξω από το αυτί του. Αυτές είναι οι κυριότερες ενδείξεις ότι κάτι συμβαίνει.
 
Πηγή: www.ygeia - news.com