73 %
N
1.8 km/h
E
6.4 km/h
58 %
SW
6.1 km/h
S
16.4 km/h
81 %
NE
4 km/h
NW
8.2 km/h

Περιβάλλον για όλους: Το φαινόμενο του θερμοκηπίου

07:05 23.03.2017

Γύρω από τη Γη υπάρχει ένα στρώμα από διοξείδιο του άνθρακα και άλλα αέρια, το οποίο εμποδίζει μέρος της ηλιακής ενέργειας που φτάνει στη Γη να πάει πίσω στο διάστημα. Αυτό ονομάζεται Φαινόμενο του θερμοκηπίου και είναι πολύ σημαντικό διότι αν δεν υπήρχε αυτό το στρώμα αερίων, η θερμοκρασία του πλανήτη θα ήταν -18ο C και δεν θα μπορούσε να υπάρχει ζωή. Αυτό το φαινόμενο είναι φυσικό και πολύ ευεργετικό.

Το πρόβλημα αρχίζει όταν η ατμόσφαιρα υπερφορτώνεται με το διοξείδιο του άνθρακα και το μεθάνιο που παράγεται από τις διάφορες δραστηριότητες του ανθρώπου στον πλανήτη. Έτσι το στρώμα των αερίων του θερμοκηπίου, γύρω από τη Γη γίνεται πιο χοντρό και παγιδεύει μεγαλύτερη ποσότητα ηλιακής ενέργειας.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι να έχουμε την ενίσχυση του Φαινομένου του Θερμοκηπίου, και την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη μας. Υπολογίζεται ότι η μέση θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά 0,5ο C από το 1880, και μέχρι το 2100, εάν δεν ληφθούν μέτρα, η αύξηση της θερμοκρασίας θα είναι από 1,5 έως 4,5ο C, με δραματικές επιπτώσεις στην υγεία, τη γεωργία, την οικονομία και σε πολλούς άλλους τομείς.

Έρευνα-Παρουσίαση:
Δρ Ανδρέας Χατζηχαμπής & Δρ Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή, Βιολόγοι - Περιβαλλοντολόγοι
Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού (www.kykpee.org)

Πηγή Φωτογραφίας: http://www.theblackvault.com